Zavřít reklamu

Celý příběh začal už v roce 2011, kdy podal na Apple žalobu Robert Peppe spolu s dalšími spotřebiteli ke kalifornskému federálnímu soudu. Ve svém žalobním návrhu vznesli argument, že aplikace jdou do iPhonu stahovat pouze skrze internetový obchod App Store. Tím Apple monopolizoval distribuci aplikací pro iPhone a vzhledem k tomu, že se aplikace stahují přes App Store, může si Apple účtovat vysoké provize, které neúměrně nafukují ceny aplikací a spotřebitelé jsou tak nuceni hrábnout hlouběji do kapsy.

Apple tehdy ihned namítl, že žaloba je neopodstatněná a žalobci nejsou k podání žaloby věcně legitimováni. Tenhle názor ovšem odmítl odvolací soud, který ve svém výroku uvedl, že žalobci měli oprávnění takovou žalobu podat. Podle vyjádření některých advokátů by Apple, v případě, že spor prohraje, musel zaplatit spotřebitelům odškodné ve výši stovek milionů dolarů.

Bloomberg tento týden uvedl, že Nejvyšši soud zvažuje odmítnutí námitky Applu jako neopodstatněné. Tomu do jisté míry pomohlo i americké ministerstvo spravedlnosti, když k celé věci podalo námitku ohledně špatného aplikování precedentu, o který se celá žaloba opírá. Nejvyšší soud by tedy v dohledné době měl celý tento spor rozseknout.

Pamatujete si ještě na App Store v iOS 10?: 

Námitku podobného rázu měl k Applu už kdysi Spotify, kterému se nelíbila třicetiprocentní provize společnosti. Apple tedy reagoval a od roku 2016 jeho provize z aplikace Spotify činí 15%. K vysokým provizím Applu plynoucích z aplikací měli nedávno výhrady i vývojáři v Číně.

Apple Court fb

Dnes nejčtenější

.