Zavřít reklamu

Česká republika na tom není s rychlostí mobilního připojení k internetu vůbec špatně, jak ukazuje měření Speedtest Global Index za duben letošního roku. V rámci Evropské unie se Česká republika umístila na 7. příčce, ovšem špatně si nevedla ani celosvětově. V globálním srovnání mezi 126 zeměmi se usadila na úctyhodném 15. místě.

V České republice je průměrná rychlost mobilního internetu LTE 43 Mbit/s, což je o 7 Mbit/s více, než je evropský průměr, který je 36 Mbit/s.

S nejrychlejším mobilním připojením internetu se chlubí Island a Norsko, přičemž v těchto zemích dosahuje rychlost 65 Mbit/s. Pokud bychom brali v potaz pouze Evropskou unii, tak na prvním místě se umístilo Nizozemsko s průměrnou rychlostí 54 Mbit/s, na druhém místě Malta s 51 Mbit/s a na třetí místě Maďarsko s 50 Mbit/s. První pětici uzavírají Belgie a Lucembursko se 45 Mbit/s.

„Zejména na venkově je dnes mobilní LTE internet často jediná možnost, jak se připojit ke skutečně vysokorychlostnímu internetu s rychlostí překračující 30 Mbit/s. Mobilní operátoři odvedli velký kus práce, neboť rychlost stahování dat často předčí i poskytovatele pevného připojení,“ uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Pokud se podíváme na konec žebříčku, tak nejpomalejší mobilní připojení mají v Evropské unii v Polsku s 25 Mbit/s a v Irsku s 21 Mbit/s.

ipad fb

Dnes nejčtenější

.