Zavřít reklamu

Apple se snaží chránit své dosud neoznámené produkty před veřejností ze všech sil. V posledních letech jsme si už celkem zvykli, že se pravidelně dostávají na internet obrázky nových zařízení, které jsou dost často reálné.

A jeden takový případ se stal přesně před sedmi lety, tedy 15. června 2011.  Tři zaměstnanci společnosti Foxconn byli v Číně odsouzeni k odnětí svobody na 12 – 18 měsíců za zveřejnění tajných informací. Navíc museli zaplatit pokutu v 4.500 – 23.000 dolarů.

Po zatčení byli obviněni z porušení obchodního tajemství jak společností Foxconn, tak samotným Applem. Konkrétně se provinili tím, že poskytli návrhy iPadu 2 firmě vyrábějící příslušenství ještě před odhalením tohoto tabletu. Společnost MacTop Electronics tak dostala všechny potřebné informace k tomu, aby začala vyrábět kryty dříve než konkurence. Odměnou jim mělo být 20.000 yuanů (zhruba 3.000 dolarů), což se v porovnání s výší trestu a pokuty jeví jako velmi malá částka.

K leakům dosud neoznámeného hardwaru dochází stále. Když však uvážíme, kolik lidí při výrobě přijde se zařízením do styku, je s podivem, že se na internet nedostane větší množství těchto materiálů. Napomáhá tomu i Apple svými opatřeními. Například najímá tajné bezpečnostní úředníky či rozdává milionové pokuty firmám, pokud neprovádějí dostatečná bezpečnostní opatření.

Samozřejmě se není čemu divit, že se Apple tolik snaží o utajení svých budoucích produktů. Část kouzla i v dnešní době tkví v tom, že přijdou na trh s něčím novým, o čem nikdo nevěděl a nikdo toto odhalení nečekal.

Dnes nejčtenější

.