Zavřít reklamu

O policii a FBI se na našem portálu dozvídáte především v souvislosti s tlaky na Apple ohledně odemčení iPhonů zločinců či obětí různých trestných činů. Dnes však uděláme výjimku. Na světlo světa se totiž dostaly velmi zajímavé informace o speciálně vycvičených psech, kteří jsou schopni vyčmuchat skryté elektronické přístroje. S trochou nadsázky se tak dá říci, že jsou to psíci s podporou aplikace Najít iPhone a vlastně i mnoho dalších věcí. 

Ke schopnosti vyčenichat ukryté elektronické přístroje byl vycvičen zatím jen malý počet psů, kteří jsou nyní využívaní v USA. Elektronické přístroje cítí díky chemické sloučenině trifenylfosfinodix, která je využívána při výrobě paměťových zařízení (čili různých SD karet, disků, flash disků a podobně). Díky tomuto zjištění tak mohli být psi vycvičeni tak, aby byli schopní reagovat právě na tento charakteristický zápach.

Celý program na výcvik psů schopných vyčenichat elektronické přístroje byl několik let přísně tajný, díky čemuž se výrazně zvýšila šance na to, že mohou psi skryté přístroje objevit. Pachatelé totiž netušili, že podobná možnost vůbec existuje a tudíž svá úložiště a podobné věci ukrývali standardním způsobem, na který však psi bez problému přišli. Skvělým příkladem může být například případ z roku 2015, kdy se díky takto vycvičenému psovi podařil usvědčit mluvčí společnosti Subway, u kterého policie našla na flash disku dětskou pornografii.

Je vcelku jasné, že s ohledem na počet psů, kteří jsou takto vycvičeni, je jejich využití především u zvlášť závažných případů, kdy si kriminalisté neví rady či počítají s určitými problémy. V budoucnu by se však mohli stát takto vycvičení psi po boku policie standardem, který dokáže odhalit například různé krádeže na festivalech či podobných akcích. Vše je ale zatím samozřejmě běh na dlouhou trať. 

fbi-dog

Dnes nejčtenější

.