Zavřít reklamu

Pokud platí rčení, že úspěch se pozná podle toho, že vás začne někdo kopírovat, byl by Apple v tomto měřítku suverénně nejúspěšnější společností světa. Jeho produkty totiž slouží jako inspirace mnoha světovým výrobcům, kteří se mnohdy nebojí jít až za hranu a představit svůj vlastní model s designem takřka totožným tomu od Applu. Mistrem v tomto oboru je například čínské Xiaomi, které se v minulosti již několika “inspirovanými” kousky Applem pochlubilo. Pokud jste si však mysleli, že jej už kopírování začalo pomalu nudit, jste na omylu.

Dnes představil čínský výrobce smartphonů svůj nový model s názvem Mi 8 a hádejte, u koho se při jeho vývoji inspiroval. Pokud tipujete, že u Applu a že rovnou modelem iPhone X, máte pravdu. Už na první pohled je totiž jasně patrné, že si telefony prakticky z oka vypadly. Jediné, co Xiaomi po designové stránce chybí, je nakousnuté jablíčko a nápis iPhone na zádech. 

Je zajímavé, že má Xiaomi s Applem problémy již dlouhodobě a již několikrát bylo nařčeno, že od něj okopírovalo design. Jeho výmluva však působí poměrně úsměvně. Prý se totiž jedná o náhodu. Jednou Xiaomi dokonce prohlásilo, že pokud máte podobně kvalifikované designéry, většinou dosáhnou stejného designu. V takovém případě pak nezáleží na tom, zda již tento design někdo někde použil, čímž samozřejmě naráželo na to, že jeho designéři mají s Applem společnou vizi. Zda tomu budete věřit či ne však nechám na vás.

Abychom však na Xiaomi nekydali jen špínu, musíme uznat, že po hardwarové stránce se mu telefon poměrně vydařil. Tepe v něm totiž procesor Snapdragon 845, který si na nedostatek výkonu rozhodně stěžovat nemůže, spolu se 6 GB RAM. Přední strana je pak osazena displejem AMOLED Full HD + s rozlišením 2248 x 1018. Výřez v displeji pak skrývá senzory a skener obličeje. Na zadní straně naleznete duální fotoaparát se dvěma 12 MPx snímači, kterému pomáhá k dosažení ještě lepších výsledku při fotografování pokročilá umělá inteligence. Milovníky selfie pak potěší 20 MPx fotoaparát na přední straně. Co se pak týče dostupnosti, Xiaomi začne tento model prodávat v Číně, ale dá se očekávat, že jej později rozšíří i do dalších zemí včetně České republiky. Pokud tedy na iPhone X nemáte nebo jste jednoduše zastánci systému Android a design iPhonu X se vám líbí, počkejte si pár měsíců na tuto alternativu. Cena tohoto modelu se bude pohybovat kolem 10 tisíc korun v závislosti na úložišti, které bude 64GB, 128GB a 256GB. 

Krom modelu Mi 8 představilo Xiaomi i Mi 8 Explorer Edition, která je vylepšena o snímač otisků prstů v displeji a 3D snímač obličeje, zatímco v „obyčejném“ Mi 8 je snímač infračervený. 3D snímání by tak mělo zajistit daleko lepší výsledky. RAM paměť se u tohoto modelu vyšplhala na velmi slušných 8 GB. Krom Explorera pak spatřil světlo světa i Mi 8 SE, který je naopak entry modelem s horším procesorem, horším displejem či horší přední kamerou. Všechny modely však vypadají takřka stejně jako iPhone X.

Mi 8 fb

Dnes nejčtenější

.