Zavřít reklamu

Android Auto a Apple CarPlay, které umožňují jakési zrcadlení smartphonu ve zjednodušené podobě na displej palubní desky vozu, jsou jistě nesmírně zajímavé a pokud už chcete používat telefon během řízení, proč to nedělat o něco bezpečněji – pokud tedy máte kompatibilní vůz. Snaha pobývat v „chytrém prostředí“ neustále roste a uvědomují si to i výrobci automobilů. Analytici společnosti Canalys vydali studii, ve které odhadují přítomnost Android Auto a Apple CarPlay ve 46% nových vozů prodaných v Evropě za 1. čtvrtletí roku 2018, ve Spojených státech je to za stejné období 52%.

Řešení pro zrcadlení smartphonů se v roce 2018 stává klíčovým prvkem výbavy a v některých případech výrobci nabízí tuhle službu už v základní výbavě svého nového vozu. Giganti jako Volkswagen, Honda nebo Ford berou takovou funkci velmi vážně a proto mají ve své nabídce oproti ostatním výrobcům mnohem více modelů, které umožní řidičům využít „zrcadlící“ funkci.

Zatímco většina nových automobilů podporuje oba systémy, BMW je v tomhle ohledu vyjímkou a je přizpůsobeno hlavně pro Apple a jeho CarPlay. Dle Canalys je to škoda zejména v Evropě, kde je podle odhadů na 78% smartphonů operační systém Android, na 20% iOS. V USA jsou čísla vyrovnanější a je to zde 56:43 ve prospěch Androidu.

„Na své smartphony se velmi spoléháme, při jízdě se jim ale musíme vyhýbat. Zrcadlící aplikace snadno umožňuje přenášet obsah do rozhraní vnitřního systému vozu. Ovládání hlasem se používá zřídka, ovšem nové prémiové vozy už umožňují i tohle. Momentálně jsou na vzestupu hlasová rozhraní s umělou inteligencí, které po nám vzoru Siri, Google Asistenta nebo třeba Alexy od Amazonu nabídnou bezpečnější ovládání funkcí našich smartphonů.“ řekl Chris Jones, hlavní analytik společnosti Canalys.

applecar

Dnes nejčtenější

.