Zavřít reklamu

Jablečná služba Apple CarPlay je v současné době nenahraditelnou součástí velké části moderních automobilů. V podstatě se jedná o zrcadlení obrazovky iPhonu na obrazovku rádia automobilu, přičemž spustit lze pouze aplikace, které jsou pro použití v autě schválené samotným kalifornským gigantem. Zároveň se systém spáruje s reproduktory automobilu, a tak můžete při řízení pohodlně telefonovat, poslouchat hudbu z mobilního telefonu a podobně.

Podle zprávy analytické společnosti Strategy Analytics jsou majitelé nových vozidel, která jsou vybavena systémy Apple CarPlay či Android Auto, se samotnými systémy naprosto spokojeni. Dokonce stále více řidičů používá platformy k různým úkolům v automobilu.

Z průzkumu vyplývá, že 34 % majitelů vozidel s CarPlay využívá CarPlay ke všem informačním potřebám, zatímco 27 % majitelů vozidel s Android Auto používá platformu výhradně pro audio zábavu.

Zhruba 32 % uživatelů CarPlay a 33 % uživatelů Android Auto se spoléhají na navigaci. Skutečnost, že CarPlay k navigaci používá o něco málo méně řidičů, je způsobena zřejmě tím, že spousta uživatelů je nespokojena s nativní aplikací Apple Maps, která není tak propracovaná a přehledná jako aplikace Google Maps či Waze.

Koncept interiéru Apple Car od designéra Matías Papalini:

Majitelé automobilů s CarPlay si pochvalují integraci Siri, kterou využívají především k hands-free kolům během jízdy. Celkově je více než 85 % uživatelů CarPlay i Android Auto velice spokojeno se systémem a více než 90 % doporučuje systémy ostatním řidičům.

Společnost provedla podobnou analýzu také v říjnu, přičemž tehdy zjistila, že zákazníci při nákupu vozidla stále častěji vyžadují přítomnost systému CarPlay. Ve Spojených státech například 23 % respondentů uvedlo, že CarPlay je nezbytnou součástí nového vozidla, zatímco dalších 56 % uvedlo, že se zajímají o vozidla vybavená systémem CarPlay.

Sice je CarPlay k dispozici od roku 2015, nicméně do automobilů se začal instalovat především v roce 2016. CarPlay je nyní součástí celé řady nových automobilů od mnoha výrobců.

carplay-fb

Dnes nejčtenější

.