Zavřít reklamu

V dnešní počítačové době je naprostým standardem, že po vás chce téměř každá webová stránka registraci. Ať už se jedná o e-shopy, sociální sítě nebo vaši oblíbenou pizzerii. Není tedy nic neobvyklého, že v případě takového množství účtů zapomenete heslo, ještě k tomu, pokud si dbáte na svou bezpečnost a snažíte se o obměňování hesla. Pokud ale k práci používáte Mac nebo MacBook s operačním systémem macOS, nemusíte se ztráty hesla bát. Veškerá přihlášení, která na svém zařízení provedete, se do něj ukládají.

Zobrazení hesel

Abychom zobrazili hesla uložená v macOS, stačí přejít do Klíčenky. To provedeme tak, že se přepneme Launchpadu, otevřeme složku Jiné a v ní otevřeme aplikaci Klíčenka. Po otevření se zobrazí okno, ve kterém se odehrává veškerá magie. V levé části tohoto okna se nachází menu, pomocí kterého můžete hesla, klíče a certifikáty filtrovat. V horní části tohoto menu se poté nachází veškeré svazky klíčů, které taktéž můžete filtrovat. Najdete zde veškeré přístupové kódy – ať už ty, které používáte na vašem zařízení, přes hesla používané na webu, až po hesla k Wi-Fi sítím. V případě, že si budeme chtít nějaké heslo zobrazit, stačí na určitou položku dvakrát kliknout. Zobrazí se okno, ve kterém zaškrtneme možnost Zobrazit hesloautorizujeme se pomocí hesla. Heslo se poté zobrazí.

Pokud si říkáte, jestli jsou vaše hesla na Macu v bezpečí, tak s největší pravděpodobností jsou. Pokud tedy nebydlíte ve vile, před kterou stojí několik desítek aut, nejste pro „útočníky“ až tak výrazným cílem. Aby se útočník mohl k vašim heslům dostat, musel by překročit ochranu macOS, jelikož veškerá hesla jsou v šifrované podobně uložena lokálně na vašem zařízení, nikoliv na serverech od Applu.

hesla_macos_klicenka

Dnes nejčtenější

.