Zavřít reklamu

Jedným z najväčších projektov a vízií do budúcna, ktoré má Elon Musk v pláne je kolonizácia Marsu. Červená planéta by mala byť podľa jeho slov výborným začiatkom pre novú etapu ľudských dejín. Osídľovanie vzdialenej planéty pritom nie je až tak vzdialenou hudbou budúcnosti. Jeho spoločnosť SpaceX, ktorá sa orientuje predovšetkým na kozmické výskumy bude podľa všetkého podporená aj ďalšími gigantmi z Muskovým rukopisom. Pôjde totiž o kompletnú spoluprácu Tesly, SpaceX a The Boring Company.

Vychádzajúc z najnovších informácií, zapojenie celej trojice spoločností do futuristického projektu by malo zefektívniť prostriedky na cestu, no aj na samotnú kolonizáciu Marsu. So spomínanou kolonizáciou by mal súvisieť fenomén podzemnej dopravnej siete, ktorú má na starosti firma The Boring Company. Prostriedky, ktorými disponuje by mohli výrazne uľahčiť Muskove plány. Reč je predovšetkým o ťažbe strategických surovín, ale aj o odstraňovaní ľadu. Spomenutá bola aj myšlienka vybudovania podzemného mesta. Na margo tejto problematiky sa Musk vyjadril už minulý rok, kedy figuroval v diskusii s NASA.

Plán kooperácie medzi spoločnosťami SpaceX a The Boring Company by mohol byť tým pádom jasný. No akú úlohu v tomto futuristickom panoptiku zohráva Tesla? Jeden z najväčších a najrýchlejšie sa rozrastajúcich producentov elektromobilov a zelenej energie by mal mať na starosti dodávanie batérií pre od SpaceX. Konkrétne by malo ísť o zabezpečenie energetických zdrojov pre Falcon 9 a loď Dragon. Tým by sa uzatvoril kruh troch Muskových spoločností, ktoré by sa na ceste za kolonizáciou Marsu skvelo dopĺňali.

Pre väčšinu globálneho obyvateľstva sa medziplanetárne cestovanie ešte stále môže zdať ako nedosiahnuteľná méta. Elon Musk však nepatrí do skupiny obyčajných ľudí. Už v budúcom roku chce vizionár uskutočniť testovacie lety na Mars. Hlavnú úlohu v tomto projekte zohrá najväčšia raketa od SpaceX s príznačným menom BFR – Big F*****g Rocket. Tá by sa mala postarať okrem prepravy potrebných strojov a technológií určených ku kolonizácii aj o transport prvých ľudských kolonizátorov. Let prvej posádky je predbežne naplánovaný na rok 2024.

Mars

Dnes nejčtenější

.