Zavřít reklamu

Pokud jablečné počítače využíváte již skutečně dlouhou dobu, možná si pamatujete na období, kdy na nich běžel systém známý jako Classic Mac OS, který se dá označit za předchůdce dnešního macOS. Tento systém Apple “zařízl” přesně 24. března 2001 po 6269 dnech jeho existence, jejíž start se datuje k 24. lednu 1984, což je datum uvedení prvního Macintoshe. Jako náhrada přišel právě zmiňovaný OS X, který později změnil jméno na nynější macOS. Tento systém je mnohými uživateli, kteří na Applu vyrostli, označován jako nový, protože se jim možná jeho příchod zdá stále ještě čerstvý. Opak je ale pravdou.

Přestože to může znít skoro až neuvěřitelně, dnešek je den, kdy “nový” OS X/macOS věkově překonal svého předchůdce. Zatímco ten se totiž dožil “jen” 6269 dní, jeho nástupce na jablečných počítačích běží ke dnešnímu dni již 6270 dní. Stařeček je tak dneškem již o jeden den překonaný.

Kdybyste chtěli na evoluci macOS zavzpomínat ještě více, stáhněte si jejich výchozí tapety:

Čeho se dočkáme v budoucnu?

O starých verzích operačního systému pro jablečné počítače si toho můžete na našem webu přečíst opravdu spoustu, takže by nejspíš nemělo příliš smysl jeho historii znovu propírat. Místo toho bychom se však mohli podívat na jeho budoucnost, tedy alespoň na tu nejbližší. Za necelé dva týdny se totiž dočkáme vývojářské konference WWDC, na které Apple představí novou verzi svého počítačového systému se spoustou vylepšení. Podle některých zdrojů je ve hře dokonce příchod univerzálních aplikací, které by byly kompatibilní jak s macOS, tak i s mobilním iOS. Není pochyb o tom, že by byla tato novinka skutečně revoluční a jablečný ekosystém by posunula na zcela jinou úroveň. Někteří analytici jsou však k letošku jakožto možnému roku příchodu spíše skeptičtí.

Uvidíme, jak se tedy bude tomuto “novému” macOS dařit i nadále a zda svým věkem svého předchůdce několikrát překoná či se dočkáme opět jeho přeměny. 

Mac-OS-logo

Dnes nejčtenější

.