Zavřít reklamu

Včerejším dnem pokračovala soudní bitva mezi Applem a Samsungem, ve které se jablečná společnost dožaduje po svém jihokorejském rivalovi obřího odškodnění. V minulých letech totiž Samsung porušil celou řadu designových patentů, čímž samozřejmě Apple velmi poškodil a ten se z něj teď logicky snaží dostat co největší odškodné. Má to ale háček. Přestože se spor táhne již od roku 2012, soudy doposud nenašly společnou řeč o výši odškodného. Jablečná společnost se tak snaží z rukávu tahat další a další trumfy, kterými by soud o své pravdě přesvědčila.

Včera jsme vás informovali o tom, že jako první svědek před soudem stanul Greg Joswiak, který v Applu působí jakožto viceprezident produktového marketingu. Ten před soudem mimo jiné uvedl, že iPhone, jehož designové prvky Samsung nevyvratitelně kopíroval, je stěžejním produktem v portofilu jablečné společnosti, čímž chtěl poukázat na to, že jeho kopírování může Apple velmi poškodit. I kvůli tomu proto na soud naléhal, aby se odškodnění vypočítávalo z celkového zisku z prodeje telefonů s prvky iPhonu a ne jen z jednotlivých komponentů, za což naopak oroduje Samsung.

Na stejné vlně pak včera navázala i velmi slavná návrhářka původního uživatelského prostředí pro Macintosh, Susan Kare. I ta při své řeči, ve které se zaměřila například na rozložení barevných ikon na ploše telefonu, tvrdila, že jsou tyto designové patenty aplikovány na kompletní smartphone, tedy na celý telefon, kvůli čemuž je tak absolutní nesmysl vypočítávat odškodné jen z určitých komponentů. Nicméně později Kare uznala, že na některé věci, které Samsung použil u svých smartphonů, se skutečně patent vztahovat nemusí.

S tím, že by se mělo odškodné počítat z celkových prodejů, však samozřejmě nesouhlasí právníci Samsungu, kteří opět argumentovali tím, že je nesmysl chtít odškodné za celí zařízení, když designový patent porušila jen jeho obrazovka.

Celý soudní spor by měl pokračovat v pátek a pondělí před porotou. Zatím to však vypadá, že jsou společnosti na stejném bodě, na kterém byly i před zahájením soudu. Navíc se dá očekávat, že se v případě negativního verdiktu jedna či druhá pokusí řízení opět obnovit. Tento nekonečný příběh tak zřejmě jen tak neskončí. 

samsung-apple

Dnes nejčtenější

.