Zavřít reklamu

Včera v podvečer jsme vás na našem webu informovali o velmi zajímavém kroku Applu, který se přihlásil do projektu spuštěného americkou vládou na komplexnější testování dronů. Jelikož však Apple žádného vlastního drona v nabídce nemá a ani se o jeho vývoji nešušká, byla tato skutečnost pro mnoho lidí velmi překvapivá. Okamžitě se tak začalo spekulovat nad tím, zda Apple přeci jen vlastního drona s logem nakousnutého jablka nepřipravuje. Aby však Apple podobné spekulace utnul ještě v zárodku, rozhodl se své přihlášení do programu okomentovat sám. Pokud jste si však po včerejší zprávě začali brousit na dron od Applu zuby, budeme vás muset zklamat.

V roce 2016 Apple naznačil, že plánuje začít využívat drony ke shromažďování dat pro potřeby Apple Maps. Právě jablečné mapy jsou totiž mnohými označovány za velký nedodělek, který je potřeba razantně vylepšit. Právě drony a data z nich by pak mohly úroveň této služby pozvednout. Asi vás tak nepřekvapí, že registrace do projektu souvisí právě se sběrem dat pro Apple Maps. 

K mapování okolí využíval Apple i speciální vozy se senzory LiDAR:

První zemí, kde by měl Apple své drony pro Apple Maps otestovat, je Severní Karolína. V té by se měl zaměřit především na zlepšení leteckých snímků, které jsou na mnoha místech v Apple Maps velmi neaktuální. Pokud byste se pak na fotografii z dronu objevili i vy, i zde bude platit, že vaši tvář Apple rozmaže tak, abyste nebyli poznat. Soukromí uživatelů je totiž pro něj i nadále na prvním místě a zobrazováním tváří lidí ve svých mapách by jej tvrdě porušil.

Uvidíme, jak se tedy Apple s novou výzvou popasuje. Pokud se mu však používání dronů pro mapování terénu osvědčí, mohly by se jeho mapy skutečně výrazně zlepšit. Už nyní je však jasné, že je celý projekt během na dlouhou trať a první výrazná zlepšení lze očekávat až za několik měsíců, ne-li let. 

Apple-Maps-main

Dnes nejčtenější

.