Zavřít reklamu

Apple v úterý oficiálně oznámil finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí toho roku, přičemž analytická společnost Katar vzápětí zveřejnila zprávu o tom, jak se dařilo jednotlivým modelům iPhonů, o čemž samotná cupertinská společnost nikdy neinformuje. Vždy totiž mluví o iPhonech jako takových a neukazuje, jak si vedly iPhone 8, iPhone 8 Plus či iPhone X.

Apple si na americkém trhu se smartphony držel v loňském roce 59% podíl, ovšem za poslední čtvrtletí se jeho tržní podíl zvýšil na 59,1 %. V Číně je pak tempo růstu mnohem rychlejší. Podle společnosti Katar se nejprodávanějším iPhonem na čínském trhu stal iPhone X, díky kterému se podíl Applu na tomto trhu zvýšil na 22,1 %.

V širším měřítku iPhone 8 a iPhone 8 Plus společně předčily v prodeji iPhone X, což asi není až tak velkým překvapením. Kantar navíc předpovídá, že uživatelé začínají pomalu směřovat spíše k levnějšímu iPhonu 8, nikoliv k iPhonu X. „V USA a na pěti největších evropských trzích se iPhone 8 prodával ve větším množství než iPhone X, což naznačuje, že pro zákazníky hraje významnou roli cena.“ Je však také možné, že mnoho zákazníků již očekává letošní novinky a proto si radši na pár měsíců koupí iPhone 8, než aby investovali do iPhonu X a za pár měsíců jej prodali levněji.

Tim Cook během vyhlášení finančních výsledků uvedl, že iPhone X byl v březnovém čtvrtletí nejprodávanějším iPhonem každý týden, ale Kantar naznačuje, že nepřekonal celkové prodeje iPhonu 8 a iPhonu 8 Plus. Cook se snažil vyvrátit spekulace o tom, že se iPhone X špatně prodává a nazval ho milovaným produktem.

iphone x fb

Dnes nejčtenější

.