Zavřít reklamu

Apple a soudní pře, to je věčné a nikdy nekončící téma. Co by ale mohlo skončit v dohledné době je soudní spor se společností Qualcomm ohledně neplacení licenčních poplatků, kde, jak se zdá, dojde mezi oběma technologickými giganty k soudnímu smíru.

Qualcomm Applu nabídl podle nových informací jisté ústupky, kterými by rád veškeré spory „vyžehlil“. Za použití patentu společnosti Qualcomm budou nově výrobci smartphonů (a tedy nejen Apple) platit pouze 3,25 % z ceny zařízení oproti předchozím 5%, což se výrobcům zdálo, vzhledem k poplatku, který si Qualcomm účtuje za čip samotný, jako hodně přemrštěné. Dále míní do uvedené ceny, dle agentury Reuters, zahrnout i použití svých 5G patentů bez jakýchkoliv dalších poplatků. „Sazbu jsme nesnížíli. Zahrnuli jsme do jedné více technologií bez zvýšení. To je celé. Vytváříme základ pro stabilitu v budoucnu.“ prozradil mluvčí Qualcommu.

Možná i proto bude Qualcomm dodávat své LTE modemy i do letošních iPhonů:

Apple není jediná společnost, která má soudní patálie s Qualcommem. Podobně je na tom momentálně čínská společnost Huawei, která tvoří asi 10% všech zisků z licenčních poplatků společnosti Qualcomm. I zde to ale podle deníku Wall Street Journal směřuje ke smíru. Snahám Qualcommu zakopat se společnostmi válečnou sekeru se však nemůžeme divit. Krom propadu zisků se totiž musela společnost rozhodnout i pro tvrdé propouštění zaměstnanců, což jen naznačuje, kolik sil ji různé soudní boje stojí.

Uvidíme, zda se tedy podaří Qualcommu skutečně Apple a ostatní společnosti „obměkčit“ a spory s nimi zamést pod koberec. Pokud tomu tak však nebude, nejspíš ho čekají ještě krušné časy a roky, kdy si bude muset pořádně utáhnout opasek.

apple vs qualcomm fb

 

Dnes nejčtenější

.