Zavřít reklamu

Není to tak dlouho, co svět obletěla smutná zpráva o smrti starší ženy, kterou srazilo autonomně řízené auto společnosti Uber. Na jeho obhajobu však musíme říci, že mu do cesty vstoupila žena absolutně nečekaně a hlavně ve zlomku vteřiny, jelikož přecházela velmi širokou silnici za tmy a navíc zahalená stínem. Tento incident však vyvolal ve světě intenzivní debatu o tom, zda je tedy vůbec testování takto řízených automobilů bezpečné a testy mnoha společností přerušil. Jak se však zdá, Apple si za svým cílem vytvořit autonomní řídící technologii neustále jde. Podle čerstvých zpráv měl totiž před pár týdny schůzku s úředníky z kalifornského oddělení motorových vozidel.

Ačkoliv není v tuto chvíli zcela jasné, co přesně se na schůzce konané v bývalém sídle Applu na adrese 1 Infinite Loop, probíralo, mělo by se jednat o autonomní vozidla a jejich testování – konkrétně bezpečnost. Jak už jsem totiž psal v úvodním odstavci, mnoho lidí nehoda Uberu velmi zneklidnila a někteří se dokonce domnívali, že může autonomně řízené vozy jako takové na pěkných pár let “usmrtit”. To však společnosti pracující na těchto projektech samozřejmě nechtějí, protože se dá celkově očekávat, že příchod této technologie do běžného života způsobí v jistém ohledu revoluci, pod kterou se chtějí podepsat právě ony.

Takto vypadají testovací automobily Applu:

Celkově bude velmi zajímavé sledovat, jak si Apple v následujících týdnech a měsících v tomto směru povede. Podle slov Tima Cooka je totiž společnost přesvědčena, že autonomní řízení je jakousi matkou všech projektů s umělou inteligencí, z čehož lze vyvodit, že je snaha o vytvoření skutečně dokonalého systému ze strany Applu skutečně velká. Dokáže to však jablečná společnost dříve než její konkurence?

lexus self driving fb

Dnes nejčtenější

.