Zavřít reklamu

Oblast umělé inteligence je v poslední době na vzestupu, a odborníci, kteří se věnují jejímu výzkumu, jsou za svou záslužnou práci po zásluze velmi dobře odměněni. Do AI se rozhodl investovat i Elon Musk, který mimo jiné založil platformu OpenAI. Výzkumní pracovníci si zde mohou přijít na úctyhodných 1,9 milionů dolarů (téměř 40 milionů korun). Alespoň tolik bere ročně hlavní výzkumný pracovník.

Málo, nebo moc?

V prohlášení pro list The New York Times uvedl Ilya Sustskever, hlavní výzkumný pracovník OpenAI, že od jiných společností dostal i zajímavější nabídky, práce pro OpenAI pro něj ale znamená jistou výzvu v podobě otevřeného sdílení práce v rámci snahy o bezpečnou AI revoluci.

Odmítl jsem nabídky, které několikanásobně přesahovaly plat, nabízený u OpenAI. A stejně učinili i ostatní. Očekávám, že platy v OpenAI budou narůstat spolu s tím, jak daná organizace bude pokračovat ve své misi, spočívající v zajištění výhod umělé inteligence lidstvu,“ uvedl Sutskever.

V prvních letech své existence utratila společnost OpenAI 11 milionů dolarů, z toho sedm milionů padlo na zaměstnanecké výplaty a benefity. V té době pracovalo pro OpenAI 52 lidí. Plat, který od OpenAI pobírá Ilya Sutskever může vypadat zajímavě, ostatní zaměstnanci ale pobírají o poznání méně – Ian Goodfellow, kterého OpenAI najala v březnu roku 2016, pobíral za svou práci 800 tisíc dolarů ročně (zhruba 16 milionu korun). Profesor robotiky z kalifornské univerzity, Pieter Abbeel, dostával roční plat ve výši 425 tisíc dolarů (zhruba 8,5 milionu korun). Všechny uvedené platy jsou včetně benefitů.

Svou roli ve výši platů hraje i fakt, že OpenAI je nezisková organizace, která svým zaměstnancům nemůže nabídnout další benefity v podobě akciových podílů, což je věc, která je u jiných společností, zaměřených nejen na umělou inteligenci, samozřejmostí.

Když poptávka převyšuje nabídku

V posledních letech platy výzkumných pracovníků v oblasti umělé inteligence stoupají spolu s tím, jak roste poptávka v daném odvětví. Chris Nicholson, generální ředitel a zakladatel společnosti Skymind, prohlásil, že skutečnými dovednostmi v této oblasti se může pyšnit jen hrstka vybraných jedinců, jejichž počet ještě nějakou dobu nebude naplňovat poptávku. „Poptávka je velmi vysoká a je těžké jí vyjít vstříc. Požadavky na talenty rostou rychleji než jejich aktuální nabídka, protože se umělá inteligence rychle posouvá směrem k širokému využití,“ říká Nicholson.

Od roku 2016 došlo i k přesunu některých odborníků na jiná působiště. Ian Goodfellow se vrátil do společnosti Google, Pieter Abbeel spoluzaložil startup s názvem Embodied Intelligence. Andrej Karpathy zase přešel z OpenAI do vedení divize umělé inteligence společnosti Tesla. Z finančních důvodů to však samozřejmě nebylo.

musk money

 

Dnes nejčtenější

.