Zavřít reklamu

Jen těžko byste na světě hledali člověka, který by neznal portál YouTube či někoho, kdo by jej nikdy v životě nenavštívil. Tato obří kartotéka videí totiž nabízí opravdu nepřeberné množství obsahu od různých hudebních videoklipů, profesionálních seriálů či amatérských videí až po pořádné bizáry, jejichž shlédnutí by se dalo označit za určitý hazard se zdravím. Tušíte však, kdy tato “videománie” odstartovala, respektive jaké bylo první video, které se na tomto světoznámém webu objevilo?

Je to skoro až neuvěřitelné, ale první video nahrál jedním ze zakladatelů tohoto portálu, Jawed Karim, již před dlouhými třinácti lety, přesněji 23. dubna 2005. Pokud byste však čekali nějaký sofistikovaný klip, mýlili byste se. Spoluzakladatel YouTube na nim totiž stojí v zoologické zahradě u výběhu se slony a komentuje, co se za ním děje. I toto na první pohled triviální video si však díky tomu, že je prvním na YouTube, vysloužilo do dnešního dne více než 48 milionů shlédnutí. 

Na první nahrané video na YouTube se můžete podívat zde:

Je poměrně úsměvné, jaké video stojí u zrodu tohoto fenoménu, že? A i přesto tomu tak je. 

Založení YouTube se datuje ke 14. únoru 2005, kdy se k vytvoření tohoto projektu rozhodl Chad Hurley, Steve Chen a právě Jawed Karim – bývalí zaměstnanci PayPalu. Díky jejich tvrdé práci se stal z YouTube poměrně rychle obrovský fenomén, který se těší velké popularitě i nyní. Velké obliby YouTube si téměř ihned po jeho vzniku všiml i Google, který jej jen rok a půl po “narození” odkoupil za 1,65 miliardy dolarů a dál rozvíjel. I díky Googlu má tak YouTube takovou podobu, v jaké jej dnes všichni známe.

A co vy? Pamatujete si, jaké video jste jako první nahráli na YouTube či jaké jste poprvé na tomto portálu viděli? Pokud ano, určitě se o to s námi podělte do komentářů. 

YouTube iPhone FB

Dnes nejčtenější

.