Zavřít reklamu

Od té doby, co světlo světa spatřily inteligentní reproduktory, se začali inzerenti v televizích, na internetu či v rádiích na popularitě těchto zařízení přiživovat. Do svých reklam proto vkládají určité pokyny, které mají zaktivovat chytrý reproduktor v místnosti, díky čemuž má mít daná reklama na diváka daleko větší vliv, protože s ní přijde do přímého styku. Inzerenti své reklamy doposud cílili na inteligentní reproduktory od Amazonu a Googlu, ovšem výjimkou už není ani HomePod od Applu.

V reklamě NBA, která běžela na stanici TNT, použili její tvůrci frázi: „Don’t wanna miss out? Hey Siri, show me the NBA schedule,“ jak uvedlo několik uživatelů na Redditu. Pokud byste měli doma HomePod a zazněla by z televize uvedená věta, HomePod by se aktivoval a ukázal vám tabulku NBA, díky čemuž by se měl začít divák o basketbal více zajímat.

Uživatelé spekulovali, zda se reklama skutečně zaměřuje pouze na HomePod, nebo i na jiné zařízení podporující Hey Siri, nicméně server AppleInsider provedl testování, v rámci něhož zjistil, že reklama skutečně cílí na HomePod. Důvodů je hned několik, například iPhone či iPad je vázaný na hlas majitele zařízení, kvůli čemuž by jej neměla spustit žádná jiná osoba, a navíc se na iPhonu či iPadu nespustí Siri na takovou dálku od televize, protože nemají tak citlivé mikrofony jako právě HomePod. Je tedy víceméně jasné, že se tvůrci reklamy zaměřili pouze na HomePod.

Ve světě nic neobyvklého

Ačkoliv jsou v naších luzích a hájích podobné reklamy zatím nevídané, ve světě se s nimi setkáte poměrně často. V loňském roce řetězec rychlého občerstvení Burger King mířil ve svém krátkém reklamním spotu na Android telefony a inteligentní reproduktory Google Home. V reklamě zazněla fráze: „OK Google, what is the Whooper burger?“, díky čemuž se řetězec snažil rozšířit povědomí a svém novém burgeru. Sice se našli uživatelé, kteří v té době byli ohromeni kreativitou společnosti a po burgeru skutečně sáhli, valná většina uživatelů však podobně dotěrné reklamy odsoudila.

Reklama NBA je nejspíše první reklamou, která se zaměřuje přímo na HomePod. Dá se ale očekávat, že se další vlaštovky již brzy přidají. Těžko však říci, zda se brzy nezačnou takto dotěrné reklamy určitými způsoby regulovat. Bránit se jim totiž krom vypnutí chytrých asistentů prakticky nedá.

homepod fb

Dnes nejčtenější

.