Zavřít reklamu

Spoločnosti Tesla a SpaceX pod záštitou Elona Muska sú nepochybne kolískou najrevolučnejších nápadov vo svete mobility a technológií poslednej doby. Nezaostáva ani tretia spoločnosť spomínaného vizionára s názvom The Boring Company. O projekte podzemných dopravných tunelov sa hovorí už dlhšiu dobu. Najnovšie informácie priamo odhaľujú, že spoločnosť to s výstavbou futuristických tunelov myslí naozaj vážne.

Spoločnosť a hlavne jej vízia dopravy budúcnosti, nebola spočiatku braná vážne a stretla sa so širokou vlnou kritiky. No čas a skutočnosti v podobe podpory zo strany amerických úradov ukázali, že ide o vážny projekt. Prvý testovací tunel, na ktorom sa pracuje od minulého roka sa nachádza pod sídlom spoločnosti SpaceX. Dôkazom napredovania projektu je aj nedávna fotografia, ktorá bola vyhotovená z interiéru Modelu X priamo v spomínanom tuneli.

 

Zaujímavosťou je, že podľa palubnej obrazovky vo vozidle, je miesto kde bola fotka vyhotovená neďaleko lokality, na ktorej minulé leto Musk nakrútil video spúšťania elektromobilu pohyblivou platformou. Tunel situovaný v Hawthorne v Kalifornii, má podľa informácií momentálne dĺžku 2 míle a je určený iba na testovacie jazdy. V budúcnosti by mal tunel fungovať ako priama spojnica medzi parkoviskom spoločnosti SpaceX a medzinárodným letiskom v Kalifornii.

https://www.instagram.com/p/BW_-mlYAMrs/?utm_source=ig_embed

Myšlienka stojaca za výstavbou tunelov je vybudovanie podzemnej dopravnej siete, ktorá by mala uľahčiť a zrýchliť premávku frekventovaných miest. Elon Musk tiež dodáva, že pomocou siete tunelov by sa niekoľko percentne znížila situácia spojená so zápchami v doprave a takisto by razantne klesol nepríjemný hluk preplnených ciest. Vizualizáciu projektu z dielne Boring Company si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Spoločnosť by mala v nasledujúcich rokoch vybudovať podzemnú dopravnú sieť v Los Angeles, ktorý osvedčí bezpečnosť a funkcionalitu na dráhe s dĺžkou 3,4 km. Reč bola aj o vybudovaní tunelu v Chicagu a ďalšom tuneli na pôde LA, ktorý by mal dosahovať dĺžku až 10 km.

Koncepty plánovaných máp ukazujúce sieť dopravných tunelov od Boring Company dokazujú, že spoločnosť to myslí naozaj vážne. Elon Musk sa vyjadril, že mimo vysokorýchlostného pohybu vozidiel sa chce sústrediť aj na masový tranzit cyklistov a chodcov. Čo sa týka ďalších projektov, tie musia prejsť podrobným overením zo strany mestskej rady a mnohými bezpečnostnými previerkami.

Boring Company

Dnes nejčtenější

.