Zavřít reklamu

Záběry z vesmíru jsou úchvatné za všech okolností. Díky pokročilým technologiím lze zážitek z pozorování vesmíru posunout na zcela novou úroveň – uživatelé, kteří si vyzkoušeli „pobyt“ ve vesmíru v rámci virtuální reality, by mohli vyprávět. Dosud se ale jednalo o uměle vytvořené prostředí. National Geographic dnes přišel s VR záběry z autentického prostředí mezinárodní vesmírné stanice.

National Geographic dnes zveřejnil historicky vůbec první autentické 3D VR videozáběry, natáčené ve vesmíru. Na videu můžeme vidět jak vnitřek, tak i vnější okolí mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Díky National Geographic se tak dnes k široké veřejnosti dostaly záběry z pohledu, který byl dosud dopřán jen hrstce vyvolených jedinců. Úchvatné video vzniklo ve spolupráci společností National Geographic a Humaneyes Technologies pro účely použití v televizním pořadu „Neobyčejná planeta“. Jedná se o dokumentární sérii, která je zaměřená na vyprávění o planetě Zemi z pohledu astronautů.

Záběry vesmíru ve virtuální realitě pochopitelně nejsou žádnou novinkou. VR zážitky, jako je třeba BBC’c Home: A VR Spacewalk, díky kterým si hráči mohli vyzkoušet roli astronauta ve vesmíru, se mezi uživateli těší veliké popularitě. Tentokrát se ale jedná o vůbec první případ, kdy byly pro virtuální realitu použity skutečné záběry z mezinárodní vesmírné stanice.

Dosavadní VR aplikace byly pečlivě vytvořeny za použití vysoce kvalitních grafických programů, díky čemuž byly stejně realistické a úchvatné, jako kdyby se jednalo o autentické záběry. Fakt, že se jedná o reálnou stopáž z vesmíru, dodává VR videu z produkce National Geographic a Humaneyes Technologies výrazně na přidané hodnotě. Video bylo natočeno za použití VR kamery Vuze. Ta byla pro astronauty podle generálního ředitele Humaneyes Technologies Shahara Bin-Nuna „perfektním společníkem“ pro natáčení: „Jsme opravdu nadšeni, že Vuze VR Camera prošla všemi potřebnými testy pro použití ve vesmíru,“ uvedl. „Jedná se opravdu o příležitost, kterou člověk dostane jen jednou za život. O příležitost předvést ryzí, pohlcující zkušenost, kterou kamera vytváří, a umožnit tak divákům cítit se, jako by oni sami byli na mezinárodní vesmírné stanici.“

Video z National Geographic si pochopitelně můžete pustit na jakémkoliv zařízení, nejlepší zážitek ze sledování vám ale zajistí opravdu kvalitní headset pro virtuální realitu. Záznam lze přehrát na headsetech Oculus Rift, HTC Vive, Gear VR, Windows Mixed Reality a dalších populárních zařízeních.

Zbytek záběrů z mezinárodní vesmírné stanice bude oficiálně veřejnosti představen v závěrečné epizodě pořadu „Neobyčejná planeta“ na stanici National Geographic.

Heaven View fb

Dnes nejčtenější

.