Zavřít reklamu

Téměř každý z nás denně využívá aplikace či služby různých společností, ve kterých určitým způsobem poskytuje své osobní údaje. Technický portál Recode provedl ve Spojených státech průzkum, ve kterém se respondentů tázal, jak moc, co se osobních dat týče, nedůvěřují společnostem zabývajících se technologiemi. Schválně zkuste uhodnout, jak celý průzkum i kvůli nynější situaci ve světě dopadl.

Pokud jste tipovali, že trůn „nejnedůvěryhodnější“ společnosti získal Facebook, trefili jste se zcela přesně. Facebook totiž označilo za velmi nevěrohodnou společnost na 56 % dotázaných. S velkým odstupem se pak umístil Google s 5 % a Twitter a Uber uzavřeli TOP 3 s 3 %. Apple se umístil až na šestém místě spolu se Snapchatem a Amazonem s výsledkem kolem 2 %. Ještě lépe dopadli Microsoft, Lyft, Tesla a Netflix. Je tedy jasné, že zatímco Facebook vyvolává obavy, Apple je mezi uživateli považován za velmi důvěryhodnou společnost.

Otázkou zůstává, jak moc výzkum brát vážně. Facebook získal tento výsledek kvůli součané kauze, která nyní celým Facebookem zmítá a díky níž se Mark Zuckerberg musel dostavit k americkému Kongresu.  Můžeme se tak jen domnívat, jak by průzkum dopadl, kdyby byl prováděn ještě před vypuknutím kauzy s únikem dat. Respektive, nejspíše by dopadl podobně, Facebook by si však nevysloužil takto špatné skóre. Ostatně, svědčí o tom i podobný průzkum z minulého roku.

Podobným problémem se zabýval dalši technický web The Verge, který dělal průzkum v říjnu loňského roku. 15% dotázaných odpovědělo, že „velmi nedůvěřuje“ Facebooku a Twitteru. Apple tehdy za nedůvěryhodný považovalo „jen“ 10% respondentů, což je o poznání více než u nynějšího průzkumu.

facebook-fb-3

Dnes nejčtenější

.