Zavřít reklamu

Apple se domníval, že zájem o inteligentní reproduktor bude mnohem větší, než v současné době je. Podle agentury Bloomberg cupertinská společnost dokonce musela omezit objednávky u dodavatelů.

Už koncem března, tedy dva měsíce od zahájení prodeje HomePodu, začali být analytici skeptičtí, přičemž uvedli, že kalifornský gigant prodá mnohem méně inteligentních reproduktorů, než se původně předpokládalo. Apple údajně zrušil některé objednávky u společnosti Inventec, která je zodpovědná za výrobu HomePodu. Důvodem je, že v Apple Storech se HomePody hromadí.

Časné odhady analytiků založené na silných předobjednávkách naznačovaly, že HomePod se bude prodávat dobře a získá si značnou část na trhu s inteligentními reproduktory. Bohužel, předpovědi se nenaplnily. Podle společnosti Slice Intelligence si HomePod během prvních deseti týdnů získal 10% podíl na trhu s inteligentními reproduktory. Ve vedení stále zůstává Amazon Echo se 73 % a následuje ho Google Home se 14 %. Po třech týdnech od uvedení HomePodu do prodeje se týdenní prodej reproduktoru snížil v průměru o 4 %.

S podobným tvrzením pak přišel i deník China Times, který informuje o tom, že Apple snížil výrobu HomePodu z původních 500 000 kusů za měsíc na „pouhých“ 200 000 kusů měsíčně. Na nižší výrobu pak najeli dodavatelé Applu už od začátku druhého čtvrtletí tohoto roku, tedy zhruba od začátku tohoto měsíce.

Může za to jeho cena nebo omezené možnosti? 

HomePod stojí 349 dolarů, tudíž zařízení je v porovnání s konkurenčními inteligentními reproduktory dražší. Apple však vynaložil spoustu úsilí na to, aby nabídl uživatelům vynikající zvuk, i přesto má několik nedostatků, které uživatele odrazují, například se nedá propojit s jinými přístroji, ale pouze s těmi od Applu. Dále nedokáže plnohodnotně pracovat s jinými hudebními službami, pouze s Apple Music.

Jak uvádí Bloomberg, i skutečnost, že se HomePod začal prodávat až v únoru namísto v prosinci, jak původně Apple sliboval, může za nízké prodeje. Apple totiž prošvihl nejdůležitější vánoční období.

HomePod nadále postrádá slibované funkce, jako jsou možnost stereo párování a podpora AirPlay 2. Spekuluje se však, že se funkce objeví v aktualizaci iOS 11.4, o čemž jsme vás informovali v tomto článku.

Apple se HomePodu nevzdá i navzdory nevýraznému prodeji. Analytická firma Loup Ventures předpovídala, že Apple v letošním roce prodá celkem 7 milionů HomePodů a že příští rok se počet zvýší na 10,9 milionů.

homepod fb

Dnes nejčtenější

.