Zavřít reklamu

Jižní Korea není pro Apple zrovna zemí zaslíbenou. Na tamním trhu totiž musí kalifornský gigant zápolit s domácím Samsungem, kteří obyvatelé Jižní Korei naprosto milují. Rivalita se Samsungem však není to jediné, s čím se musí Apple na tamním trhu potýkat. Značné nepříjemnosti mu totiž s největší pravděpodobností připraví i jihokorejská komise kontrolující spravedlivý obchod. Ta si totiž všimla na počínání Applu několika nekalých praktik, za které bude muset nejspíše zaplatit. 

Podle zkoumání komise nastavil Apple jihokorejským operátorům podmínky, které jsou za hranou únosnosti a tudíž za ně bude potrestán. Celé vyšetřování začalo již před dlouhými dvěma lety, kdy se začaly praktiky Applu dostávat pomalu na světlo světa. Jablečná společnost například jihokorejským operátorům udává minimální objem nákupu iPhonů bez ohledu na to, jak se v zemi prodávají. To by mohlo hodně zjednodušeně znamenat, že i když by operátor věděl, že se “Pluska” prodávají 10x méně, musel by od Applu stejně zakoupit jím nařízený počet bez ohledu na to, zda telefony v zemi prodá či nikoliv. 

Za naše reklamy platíte vy 

Krom minimálních objemů pak prý Apple nutí operátory i k propagaci jeho produktů na jejich vlastní náklady. To ve výsledku znamená, že v jihokorejských televizích běží reklamy na nové iPhony a na jejich konci se akorát mění loga operátorů, kteří je platí. Ani tohle by se však samozřejmě dít nemělo. 

Podle zdrojů portálu Korea Herald je tak komise rozhodnuta Apple obvinit z porušení některých zákonů a nařídit mu uhrazení pokut. To pro něj však samozřejmě nebude ničím novým. V roce 2013 Apple platil pokutu 666 tisíc dolarů na Tchajwanu, kde “šachoval” s cenami iPhonů. Na kontě má však i pokutu ve výši 60 milion dolarů za porušení celé řady smluvních podmínek, mezi kterými naleznete i ty, které porušil nyní v Koreji.

jizni korea fb

Dnes nejčtenější

.