Zavřít reklamu

O tom, že má Apple ve Francii problém s místní aktivistickou skupinou, jsme vás na našem webu již několikrát informovali. Aktivisté mu totiž neustále vyčítají jeho poměrně zvláštní daňové praktiky, díky kterým se daří Applu šetřit nemalé peníze. V očích aktivistů je však toto počínání nelegální a proto se na něj snaží svět pomocí svých způsobů upozornit. Zatímco se však v minulosti rozhodli “pouze” pro poměrně mírumilovnou blokaci francouzských Apple Storů, tento víkend vytáhli do boje proti Applu o poznání větší kalibr.

Aktivisté ze skupiny Attac obsadili o víkendu dva francouzské Apple Store v Aix-en-Provence a Apple’s Opéra, ve kterých si následně lehli na zem a předstírali mrtvé. Tímto gestem se snažili symbolizovat “oběti daňových úniků”, které ruku v ruce s počínání Applu údajně přichází. Podle jejich slov totiž Apple svým zvláštním přístupem k placení daní poškozuje ekonomiku ve spoustě zemí, oslabuje veřejné služby a svým způsobem i poškozuje demokracii. Ve výsledku tak jeho chování pociťuje daleko více lidí než si uvědomujeme. 

Dá se očekávat, že i za tento protest si aktivisté vyslouží ze strany Applu žalobu. Ostatně, za jejich minulé protesty je Apple k soudu hnal. Hlavním důvodem podle něj bylo ohrožení bezpečnosti zákazníků a zaměstnanců Apple Storu v době protestu. I víkendové protesty se tak nejspíše bez podobného kroku neobejdou. Co se pak týče samotného postoje Applu k těmto událostem, v jeho prohlášení k minulému protestu stojí, že právo aktivistů protestovat proti jeho krokům respektuje, v žádném případě s ním však nesouhlasí. Stejný postoj se dá tedy očekávat i tentokrát. 

protest fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.