Zavřít reklamu

Facebook se stal v posledních dnech hlavním terčem celosvětové kritiky. Není tomu tak dávno, co se na veřejnost dostala zpráva o velkém úniku dat jeho uživatelů, které mohly být zneužity v USA při prezidentských volbách. Vedení Facebooku v čele s Markem Zuckerbergem tak má rozhodně co vysvětlovat. Některá prohlášení, které představitelé vydají, však spíš přilijí olej do ohně, než že by jej trochu ztlumili. 

Mysleli jste si, že fotografie, videa či prostý chat na Facebooku vidíte jen vy? Omyl. Šéf Facebooku totiž v rozhovoru pro server Vox přiznal, že veškeré zprávy, které po jeho síti kolují, jsou prověřovány speciálními algoritmy Facebooku. Ty si kladou za cíl nalézt závadný obsah (např. dětskou pornografii, drogy, terorismus,..) a jejich šíření zamezit. V praxi to prý funguje tak, že systém automaticky prověřuje zprávy a když vyhodnotí, že je zpráva závadná, nahlásí ji příslušnému pracovníkovi, který je vyhodnotí a učiní příslušné kroky. Problém není například jejich smazání na dálku. 

Podívejme se pravdě do očí 

Ačkoliv se dalo něco podobného tak trochu očekávat a je jasné, že tento systém funguje i na jiných platformách, mnoho uživatelů je potvrzením této teorie z úst Zuckerberga velmi rozhořčeno. Většina z nich pak poukazuje především na to, že když začali tuto službu využívat, neměli o tomto opatření ani potuchy a ani nyní u ní nenaleznete jasnou zprávu o tom, že se toto děje. Ani tato kritika však nejspíš Facebook nedonutí k odstranění tohoto systému. Zuckerberg totiž zastává názor, že je tento způsob prověřování zcela správný, protože jím lze zamezit spoustě problémům. 

Těžko v tuto chvíli říci, zda se Facebook rozhodne tuto funkci do budoucna omezit či ji nechá při starém. Situace okolo něj se totiž mění doslova každým okamžikem. Jedno je však jisté – židle pod touto sociální sítí se opravdu nepěkně kymácí. Dokáže jí však Zuckerberg ještě narovnat a Facebook navrátit na místo, na kterém ještě před pár měsíci byl? 

mark zuckerberg

Zdroj: bloomberg

Dnes nejčtenější

.