Zavřít reklamu

Ačkoliv je to s ohledem na množství opravných aktualizací skoro až neuvěřitelné, systém iOS 11 obsahuje další bezpečnostní chybu, která by mohla jeho uživatele nepříjemně ohrozit. Poté, co se minulý týden objevila chyba umožňující číst Siri zprávy se skrytým náhledem na uzamčeném displeji, totiž objevila společnost Infosec další jablečný nedodělek, který se tentokrát týká čtečky QR kódů v aplikaci Fotoaparát.

S příchodem iOS 11 představil Apple vlastní čtečku QR kódů implementovanou v aplikaci Fotoaparát, díky čemuž již nemuseli uživatelé stahovat speciální aplikace třetích stran a vystačili si pouze s těmi od Applu. Společnost Infosec však zjistila, že QR čtečka obsahuje chybu, která umožňuje „přesměrování“ uživatelů, kteří naskenují určitý QR kód, na zcela jinou adresu. V aplikaci se vám sice zobrazí například možnost “Otevřít “facebook.com“ v Safari”, po otevření této možnosti však můžete být přesměrováni na zcela jinou adresu. To ve zkratce znamená, že se uživatelé mohou nechtěně dostat na škodlivé webové stránky, přestože si po naskenování QR kódu mysleli, že jsou jejich budoucí kroky bezpečné.

Podobné QR kódy mohou být využity například k různým phisingovým útokům pomocí emailů, ve kterých se útočníci tváří jakožto zástupci určité společnosti, která po naskenování QR kódu uživatelům nabídne určité bonusy. Místo toho je však navede přesně tam, kam útočníci potřebují a při neobezřetnosti jim ukradnou jejich osobní údaje. Poměrně zajímavé však je, že k této “lsti” stačí pouze jednoduché vložení URL adresy například ve formátu “https://xxx@facebook.com:443@infosec.rm-it.de/.” do QR kódu. V tomto konkrétním případě totiž vidí QR čtečka v iOS. 11 kód jakožto “facebook.com“ a ten uživateli i ukáže. Po jeho rozkliknutí se však dostanete skutečně na stránky infosec.rm-ti.de. Ostatně, vyzkoušejte si to i vy sami.

23D51A52-1313-40F9-A30B-F62793465070-400x393

Jak můžete sami vidět, QR kód se skutečně na první pohled tváří jako odkaz na Facebook, což však může být ve výsledku opravdu velký problém a potenciální nebezpečí do uživatele. O to více zarážející je pak tvrzení Infosecu, že tuto chybu nahlásil Applu již 23. prosince 2017. A jak můžete vidět, ani v tuto chvíli, tedy 26. března 2018, není chyba opravena. Snad tedy budeme moci alespoň po vypuštění chystaného iOS 11.3 mluvit jinak.

qr kod

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.