Zavřít reklamu

Není to dlouho, co se můj dobrý kamarád odstěhoval za prací na Nový Zéland. Nebylo by na tom nic zvláštního, lidé musí za život vyzkoušet plno věcí, dokud sami nezjistí, co je doopravdy baví a co je naplňuje. Proč vám tady ale teď píšu o mém kamarádovi, když jsme na webových stránkách magazínu, který se zabývá především společností Apple a jejími produkty? Přece jen v tom nějaká spojitost je. Před tím, než kamarád na Nový Zéland odletěl, mi do rukou svěřil jeho starý iPhone 6 Plus, jelikož si hlavně kvůli fotoaparátu pořídil nejnovější iPhone X. Sdělil mi, ať si s tím telefonem dělám, co chci. Vzal jsem ho tedy za slovo a řekl jsem si, že i já v mém životě udělám malou premiéru.

Dámy a pánové, v dnešním článku se podíváme na to, jak se mi z každodenně používaného telefonu – a že už právě tento iPhone měl své nejlepší roky za sebou – podařilo udělat iPhone, který vypadá, jako by právě před malou chvílí vyjel z linky. Nebudu vám ale v tomto článku popisovat, jak celá výměna probíhala. A to hlavně kvůli tomu, že textem se taková vcelku „náročná“ operace popisuje velice těžko. Ke správné výměně celého těla a displeje iPhonu 6 Plus je na internetu nespočet kvalitních videí, které vám určitě řeknou více než bych vám řekl já. Tento článek bude spíše sloužit jako moje úvaha – sdělím vám mé pocity při výměně a podělím se s vámi o rady a tipy, které by se vám v případě výměny mohly hodit. Vrhněme se tedy na to.

iPhone 6 Plus, u kterého jsem prováděl opravu, měl už své nejlepší chvíle doopravdy za sebou, jak už jsem zmínil výše. Displej měl několik prasklin a pomalu se z něj začaly odlepovat střípky skla. Displej sám připomínal spíše struhadlo a bylo jen otázkou času, kdy by se o něj uživatel pořezal. A tělo? To samé. Potlučené, odřené, špinavé a ještě jednou odřené. Ani ve snu by mě nenapadlo, že právě z tohoto iPhonu se mi podaří nějakým způsobem udělat použitelné zařízení. Jak telefon před opravou vypadal, se můžete podívat v galerii níže.

Nakonec jsem se tedy rozhodl, že i přes možná rizika do opravy půjdu. Objednal jsem z jednoho nejmenovaného e-shopu tělo společně s displejem. Dohromady mě to vyšlo na nějakých 2000 Kč. Jak to v Česku bývá zvykem, na druhý den mi dorazil balíček. Na jednu stranu jsem se těšil, až se na jeho obsah podívám. Na druhou stranu se mi pomaličku začalo dělat trošičku mdlo, jelikož jsem si začal tak nějak uvědomovat, do čeho jsem se to vlastně pustil… „No nic, teď už není cesty zpět,“ řekl jsem si. Balíček mi nakonec udělal radost, jelikož jsem si objednal neosazené tělo (tzn. tělo bez tlačítek a spodních součástek, jako je například lightning konektor a reproduktor), ale tělo mi nakonec přišlo osazené, tudíž jsem se vyvaroval té nejhorší a nejsložitější piplačce, které jsem se snad nejvíce obával. Displej sám o sobě vypadal v pořádku a po testovacím připojení k základní desce nejevil žádné anomálie nebo poškození. Všechno vypadalo skvěle a začal jsem mít dobrý pocit. Pustil jsem se tedy do opravy.

Odpojil jsem baterku a displej. Jelikož displej přišel neosazený, jak jsem chtěl, tak jsem některé komponenty musel nainstalovat ze starého displeje na nový. Jedná se o senzory, přední kameru, sluchátko a samozřejmě Touch ID. Pokud je vaše momentální Touch ID funkční, vřele vám doporučuji, abyste jej použili. Pokud byste použili Touch ID, které vám přijde zároveň s displejem, nebude vám fungovat, jelikož každá jedna základní deska dokáže komunikovat pouze s jedním modulem Touch ID.

Pokud byste se rozhodli použít přibalené Touch ID, nefungovalo by – respektive ano, ale pouze jako domovské tlačítko, nefungovalo by vám odemknutí pomocí otisku prstu. Samotný modul Touch ID je k displeji připevněn lepidlem, tudíž doporučuji využít horkovzdušné pistole a nebo klasického fénu na vlasy, který plní stejnou funkci. Teplo, které fén nebo pistole vydává, pomáhá k tomu, aby lepidlo přestalo lepit. Součástky ze starého displeje jsem tedy osadil na nový displej. Teď přichází ta horší část, a to přeskládání součástek do nového těla.

Celý proces výměny těla je velice titěrná práce. Několik desítek malých šroubků, které mají vždy své vyhrazené místo a nebudou vám do jiného závitu pasovat. Zde jsem udělal první chybu – šroubky jsem si pořádně nezorganizoval. V případě, že se do této výměny pustíte, si zcela jistě udělejte systém v tom, kde jaký šroubek patří. Můžete si vytisknout například jakési „schéma šroubků“, díky kterému si šroubky umístíte tam, odkud jste je vytáhli a celá výměna se poté stane o mnoho jednodušší. Jedno takové schéma si můžete stáhnout níže pod tímto odstavcem. Jelikož byl displej zařízení popraskaný, dostalo se do zařízení mnoho prachu a prach doopravdy není kamarád s kontakty. Proto silně doporučuji, abyste od případného prachu součástku po součástce očistili, například štětečkem. Jakmile se mi podařilo podle videonávodu veškeré součástky vytáhnout ze starého těla, přišlo na řadu znovuosazení do nového těla.

Opět jsem postupoval dle videonávodu, abych se doopravdy ujistil, že veškeré součástky umisťuji na správné místo. Není to nic těžkého, ale ještě jednou dodám, že se jedná o velice precizní a titěrnou práci. Tudíž, pokud se vám například klepou ruce a nebo se jednoduše naštvete, nechte raději tuto práci někomu jinému. Někdy se musíte doopravdy modlit, než šroubek správně, až třeba na pátý pokus, zašroubujete. Po asi hodině práce jsem měl hotovo a chystal jsem se k připojení displeje a zapnutí telefonu. Učinil jsem tak a z počátku jsem si myslel, že je vše v pohodě, jenže…

Chvíli jsem s telefonem pracoval a zjišťoval jsem, zda-li je plně funkční. Wi-Fi, Bluetooth, SIM karta, automatický jas, mikrofon – to všechno fungovalo. Ale když jsem si pustil video, neslyšel jsem zvuk. A nefungovaly ani vibrace. Proto jsem usoudil, že se jedná o chybu v reproduktoru a vibračním motorku. Shodou okolností byl právě reproduktor a vibrační motorek osazen na novém těle a nenapadlo by mě ale, že nemusí být funkční.

Samozřejmě jsem to tak nemohl nechat a telefon jsem musel znovu rozebrat. Každopádně mi bylo proti srsti, abych musel celý proces opakovat znovu. Proto jsem si našel videonávod, který se zaobíral právě výměnou pouze reproduktoru a vibračního motorku. Obě tyto součástky jsem tedy vyměnil zpět za originální ze starého těla, telefon opět složil, zapnul a voilà – vše fungovalo, jak mělo, včetně reproduktoru. Po bližším zkoumání neoriginálního reproduktoru jsem zjistil, že byl s největší pravděpodobností problém s dotykovou plochou jednoho konektoru, která byla extrémně vyhnutá do boku.

iPhone 6 Plus jsem tedy v jeho novém kabátku složil zpět – zacvakl jsem displej, přišrouboval jej zespodu dvěma pentalobe šroubky a teď ta nejlepší část – sundal jsem z displeje ochrannou fólii. Telefon již nyní třetím dnem testuji a vše k mému překvapení funguje bez jakýchkoliv problémů. Každopádně, pokud jste přes iPhony odborník, určitě poznáte, že se jedná o tělo z druhovýroby. Text „iPhone“, který se nachází na zádech telefonu, je oproti originálu mírně odlišný a taktéž se samozřejmě liší číslo IMEI, které je na neoriginálním těle vyraženo. Pokud jste ale laik, myslím si, že byste rozdíl bez dřívějšího upozornění nepoznali. Na rozdíly se můžete podívat v galerii níže.

Závěr

Pokud jste se dočetli až sem, pokusím se vám shrnout všechny mé rady. Udržujte si na pracovišti pořádek a rozhodně se alespoň nějakým způsobem snažte zorganizovat si každý jeden šroubek, který ze zařízení vyšroubujete. Při zpětném skládání vám to ušetří mnoho práce. Taktéž se snažte všechny komponenty vyčistit od případného prachu nebo špíny. Před osazením zadní i přední kamery se ujistěte, že jsou kamery i plochy, na které dosedají, co možná nejlépe vyčištěny. Nepoužívejte hrubou sílu a snažte se být velice jemní, jelikož veškeré součástky jsou křehké. V případě, že se vám do cesty postaví lepidlo, určitě použijte fén – je to rozhodně lepší cesta, než abyste se zastudena snažili něco na sílu odlepit. A poslední rada – pokud vám po prvotním spuštění něco nefunguje – nezoufejte. Pokud si nejste vědomi, že jste něco poškodili, ve většině případů se bude jakýkoliv problém dát vyřešit. Buď opětovným přeskládáním a nebo kontrolou, že je vše správně zapojeno. Na úplný závěr vám níže přiložím videa z YouTube, díky kterým se mi povedlo opravu zrealizovat. Děkuji vám za vaši přízeň a přeji vám mnoho štěstí a pevných nervů ve vašich případných opravách!

Videonávod k přeskládání celého iPhonu 6 Plus:

Videonávod k výměně reproduktoru:

oprava_ip6p_fb

Dnes nejčtenější

.