Zavřít reklamu

iPhone X je první zařízení od společnosti Apple, které má OLED displej. Samozřejmě by to nebyl Apple, kdyby si novou technologii nepojmenoval podle sebe, a tak se možná můžeme spíše setkat s pojmem Super Retina Displej – tak se jej totiž Apple rozhodl nazývat. OLED displeje se chlubí tím, že mají o mnoho vyšší jas oproti jiným panelům, dále nesmíme také opomenout opravdickou černou barvu či skvělou ostrost zobrazovaných objektů. Mimo to můžeme OLED displej také tvarovat do různých tvarů, čehož si můžeme taktéž všimnout u iPhonu X v podobě tzv. výřezu (známý též pod anglickým slovíčkem „notch“). Ačkoliv se však může zdát tento displej jako téměř dokonalý, svá proti rozhodně má. Mezi negativní vlastnosti těchto panelů patří to, že po nějaké době začínají žloutnout a teď to nejhorší – vypalují se. Tento jev se nazývá tzv. zachování obrazu (v angličtině image retention). To ve zkratce znamená, že statické objekty na displeji se do něj po čase „vypálí“ a jsou na něm vidět i v případě, že si na displeji například prohlížíme úplně něco jiného.

Jelikož je vypalování vlastností displeje, úplně vymýtit jej bohužel nemůžeme. Každopádně se vypalování displeje můžeme alespoň trochu pár způsoby vyvarovat. Apple se snaží vypalování obrazu předejít jak pomocí hardwaru, tak samozřejmě pomocí softwaru. I přesto je zde ale bohužel možnost, že se vypalování obrazu během několika měsíců projeví. Pojďme se podívat na 5 zásadních bodů, které byste měli dodržovat, aby váš OLED displej na iPhonu X vydržel co nejdéle.

1. Používejte nejnovější operační systém iOS

Apple se stále snaží aktualizovat svůj operační systém a zdokonalovat funkce, které předcházejí vypalování obrazu. Abyste tyto funkce mohli co nejlépe využít, bude vždy po vydání nového iOS nutné, abyste aktualizovali.

2. Ujistěte se, že je zapnutá funkce automatický jas

Ve výchozím nastavení je funkce automatického jasu zapnuta. Uznávám, že občas může být automatický jas nepříjemný, například při špatném vyhodnocení okolního světla, což vede k špatnému nastavení jasu. Věřte ale, že i přes tyto nedostatky, které se stanou doopravdy jen zřídka, to za to stojí. Pokud jste si automatický jas vypnuli nebo se jen chcete ujistit, že jej máte zapnutý, přejděte do Nastavení -> Obecné -> Zpřístupnění -> Přizpůsobení displeje a zde povolte slider pro automatický jas.

3. Zkraťte dobu uzamčení telefonu

iPhone X má ve výchozím nastavení nastavenou kratší dobu, po které se uzamkne telefon, než ostatní zařízení. Opět je to kvůli tomu, aby se šetřil váš displej a nedocházelo k jeho zbytečnému vypalování. Pokud chcete zvýšit nebo snížit dobu, po které se telefon uzamkne, učiníte tak v Nastavení -> Zobrazení a jas -> Uzamčení.

4. Nepoužívejte jas na plno

Pokud jste z nějakého důvodu zanevřeli nad funkcí automatického jasu, snažte se alespoň nepoužívat jas na plno. Používání jasu „na plné pecky“ je pro vaše zařízení snad to nejhorší, co vůbec může být. V případě, že budete dlouhou dobu používat jas, který bude nastavený na největší intenzitu, můžete si po velmi krátké době podat ruce s vypáleným displejem.

5. Při prvních známkách vypálení iPhone okamžitě vypněte

Pokud jste v šetření OLED displeje vašeho iPhonu X selhali a začínáte pozorovat, že se na obrazovce začínají objevovat první známky vypalování, není všem dnům konec. Ještě se dá zakročit. Trik spočívá v tom, že ihned, jakmile uvidíte první náznaky vypáleného displeje, vypnete telefon. A tím myslím doopravdy vypnout na několik hodin, nikoliv zařízení pouze restartovat. Po několika hodinách, kdy se rozhodnete zařízení zapnout, byste teoreticky měli vidět zlepšení. Berte to jako varování a snažte se poté displej šetřit co nejvíce to půjde. Úplné zázraky však samozřejmě očekávat nemůžete.

Vypálený displej může vypadat například takto:

Displej nejnovější vlajkové lodě od Applu je doopravdy famózní. I přesto ale Apple není Bůh a nemá nadlidské schopnosti. Jedná se sice o jednoho z největších technologických gigantů, ale vlastnosti OLED panelů bohužel změnit nemůže. Nebojím se ale toho, že by Apple na této problematice nepracoval. Dle mě se již brzy dočkáme displeje, který bude dokonalejší, než OLED.

iphone x zprávy

Dnes nejčtenější

.