Zavřít reklamu

O zvláštním (ne)placení daní společnosti Apple jste si na našem webu mohli počíst již několikrát. Ve zkratce se celá zápletka točí okolo nezaplacených daní, které Apple dluží Irsku, ve kterém se mu podařilo díky místním pravidlům ušetřit nemalé prostředky získané prodejem svých produktů a poskytováním svých služeb na území Evropy. Evropské unii se však samozřejmě toto počínání nelíbí a proto nařídila skrze Evropskou komisi Irsku, aby chybějící daně od Applu vymáhala. Jablečná společnost se však již s Irskem díky “popostrčení” Evropské unie na vyplacení daní dohodla, takže by si jeden mohl myslet, že je celá aféra, kvůli které i někteří aktivisté protestovali, u konce. Opak je však pravdou.

Některé země rády nebudou

Podle dostupných informací se začíná rýsovat na stole Evropské komise návrh, který by měl dosavadní placení daní mnohých společností působících na území Evropské unie, poměrně výrazně změnit. Podle deníku New York Times (NYT), jehož zprávu přebral AppleInsider, totiž přemýšlí evropští zákonodárci nad tím, že by společnostem nařídili platit daně tam, kde jejich příjmy vznikají. Tímto krokem by tak učinili zákonodárci přítrž různým daňovým úlevám, které některé země velkým společnostem nabízí, z čehož pak samozřejmě profitují. A právě mezi tyto země se řadí právě Irsko či Lucembursko.

Podle NYT by se toto opatření vztahovalo jen na společnosti, které dosáhnou celosvětových příjmů zhruba přes 925 miliard dolarů ročně s tím, že v rámci EU pak vydělají alespoň 61 miliard dolarů. Navíc by se pak mohly opatření vztahovat jen na určité druhy průmyslu, přičemž NYT hovoří o digitálních mediích. Daně, které by tyto společnosti platily, by se pak rozdělovaly podle speciálního klíče do zemí, ve kterých společnosti nejvíce vydělaly.

Celý návrh je však zatím podle NYT v plenkách a bude trvat opravdu dlouho, než se jej podaří protlačit (zda-li vůbec). Dá se totiž očekávat, že se k této novince postaví některé země velmi negativně a budou ji bojkotovat. Například již zmíněné Irsko by totiž kvůli tomu přišlo o solidní část peněz, které doposud od společností sídlících v zemi mělo.

tim-cook-sad-fb

Dnes nejčtenější

.