Zavřít reklamu

Před několika dny jsme vás informovali o tom, že se na serveru GitHub objevil zdrojový kód pro iBoot, který je součástí softwaru iOS (v tomto přépadě konkrétně iOS 9) a stará se o různá ověření a počáteční spuštění systému iOS na cílovém zařízení. Ze zdrojového kódu vyplývá, že Apple zřejmě experimentoval s výkonnější verzí Apple TV už dlouho předtím, než vytvořil loňskou Apple TV 4K. Údajně cupertinská společnost plánovala, že pro Apple TV použije čip A9X.

Vývojář Steve Troughton-Smith prohlásil, že ve zdrojovém kódu narazil na odkazy na Apple TV s čipem A9X, nicméně žádná taková Apple TV světlo světa nespatřila. Vzhledem k tomu, že byl kód vytažen z iOS 9, vypadá to, že se Apple snažil vytvořit výkonnější verzi svého streamovacího set-top-boxu už dávno před Apple TV 4K. Pokud by se tehdy svého plánu přidržel, mohli jsme nadupanou Apple TV spatřit již někdy v roce 2015.

Čip A9X s 64bitovou architekturou se poprvé objevil v první generaci iPadu Pro, a to jak v 12,9″, tak i 9,7″ variantě. V porovnání s A8X nabízí A9X dvojnásobný výkon GPU a 1,8krát vyšší výkon, přičemž v době svého vydání představoval nejsilnější mobilní procesor pro iOS zařízení.

Troughton-Smith naznačuje, že Apple se snažil výrazně upgradovat procesní výkon Apple TV čtvrté generace, tedy ještě před Apple TV 4K. Čtvrtá generace Apple TV byla představena v září roku 2015 a disponovala procesorem A8, který najdete mimo jiné v iPhonu 6 a 6 Plus a iPadu mini 4.

Apple pokračoval ve vývoji výkonnějšího modelu, přičemž v září roku 2017 představil Apple TV 4K s čipem A10X Fusion, a tak se nikdy neobjevil model s A9X, nicméně zdrojový kód iBoot naznačuje, že na takovém modelu Apple pracoval.

Únik zdrojového kódu je podle bezpečnostních expertů jedním z největších úniků tohoto typu v historii. Protože je velice pravděpodobné, že části kódu jsou implementovány i do novějších verzí iOS, mohla by být narušena bezpečnost.

„V našich produktech je zabudováno několik vrstev hardwarové a softwarové ochrany, a proto vybízíme zákazníky, aby aktualizovali software na nejnovější verzi, aby měli nejnovější ochranu,“ uvedl Apple.

Apple TV 4K FB 3

Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.