Zavřít reklamu

Jednou z nejočekávanějších novinek loňských Apple Watch Series 3 měl být bezpochyby senzor pro měření cukru v krvi. Tuto revoluční věc nám však Apple nakonec ve svých hodinkách nepředstavil a odsoudil tak diabetiky k minimálně dalšímu roku měření cukru skrze odebírání malého množství krve. Jak se však zdá, nemuseli bychom být od této revoluční novinky příliš daleko.

Před nějakým časem spustili vědci z Kalifornské univerzity a vývojáři aplikace Cardiogram zajímavý projekt, který si dal za cíl právě příznaky cukrovky z údajů získaných přes senzory Apple Watch a další nositelné elektroniky odhalit. Při své práci vycházeli z dřívějších zjištění, že se při počátečním rozvoji cukrovky mění variabilita srdeční frekvence, a z dat, která nasbírali od více než 14 000 uživatelů používajících právě aplikaci Cardiogram. Pomocí všech získaných informací pak vytrénovali svůj software pomocí hluboké neuronové sítě, kterou následně testovali na lidech, kteří trpěli buď cukrovkou nebo jinou nemocí, která lze skrze senzory Apple Watch vypozorovat. A výsledek? Více než dobrý. Počáteční fáze cukrovky byla totiž odhalena v 85 % případech, což je na takto průkopnický projekt opravdu skvělé číslo.

Ačkoliv je jasné, že je celý projekt teprve na začátku a bude trvat ještě poměrně dlouho, než se stane tento software běžnou součástí života uživatelů, jedná se bezesporu o velmi důležitý krok vpřed. Nyní už je totiž jasné, že tato cesta skutečně existuje a dá se po ní pomaloučku ale jistě kráčet do cíle.

apple-watch-series-3-verge FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.