Zavřít reklamu

Pamatujete si na problém, který postihl před více než rokem mnohé majitele iPhonů 6 a 6s? Určitě ano. Spočíval totiž v tom, že se jejich telefony ze záhadného důvody samy neočekávaně vypínaly, kvůli čemuž se na ně jejich majitelé nemohli zcela stoprocentně spolehnout. Apple naštěstí přispěchal s opravnou aktualizací poměrně rychle a spolehlivost svým telefonům navrátil. Přesto však bylo jeho počínání poměrně zvláštní.

Když vydal Apple 27. ledna 2017 opravnou aktualizaci iOS 10.2.1, ve které se poprvé objevila správa napájení, jablečná společnost se o této novince světu vůbec nezmínila. To, že jsme si něco takového do telefonů vpustili, jsme se tak dozvěděli až zhruba po měsíci, přesněji 23. února. V tento den totiž Apple objasnil, co přesně aktualizace obsahovala. Doposud jsme však nevěděli, co za touto časovou prodlevou stojí.

Odpověď na tuto otázku zajímala i senátora Johna Thuna, který se na Apple před pár týdny obrátil kvůli záměrnému zpomalování iPhonů. Pokud byste však čekali, že nám Apple svůj záměr neprozradí, jste na omylu. Jablečná společnost se totiž nechala ve své odpovědi senátorovi slyšet, že se k pozdnímu oznámení této novinky rozhodla hlavně kvůli tomu, aby se sama ujistila, že jí problém vyřešila. Oznámením opravy, která by však vypínání iPhonů neopravovala, by si totiž proti sobě mnohé zákazníky ještě více poštvala, což samozřejmě nechce. Měsíční utajené veřejné testování tak bylo proto pro Apple snesitelnější variantou.

Dlouhotrvající mlžení

Přestože Apple implementaci správy napájení nakonec přeci jen oznámil, až do prosince loňského roku nebylo jasné, jak tato věc v systému vlastně funguje. Jasno do celé zápletky vnesly až testy zakladatele Geekbench a několika stovek diskutujících na redditu a dalších internetových diskuzích, kvůli kterým se Apple rozhodl fungování svého softwaru detailněji vysvětlit. Za to si však vysloužil od celého světa velkou kritiku, kterou se nyní snaží tlumit přidáním Kondice baterie do iOS 11.3 a zlevněním výměny baterií.

Je skoro až úsměvné, jaké problémy si Apple svým rozhodnutím neinformovat dostatečně své uživatele přivodil. Alespoň však máme nyní jistotu, že se k podobnému utajování v budoucnu raději neodhodlá. Žaloby a vyšetřování, kterým musí čelit, za to totiž rozhodně nestojí.

iPhone 6 fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.