Zavřít reklamu

Výrobci ochranných tvrzených skel na mobilní telefony a tablety by se měli obávat o svou budoucnost, protože světlo světa spatřil materiál, který se dokáže sám opravit. Právě z takového materiálu by se mohly vyrábět displeje smartphonů. Pokud by se vám displej rozbil, stačilo by dané místo stisknout k sobě a chvíli podržet. Jak jednoduché.

Japonští vědci vyvinuli nový typ skla, který dokáže sám opravit praskliny. Sklo vyrobené z polymeru a pyšnící se nízkou hmotností vědci nazvali jako polyether-thioureas. Dokáže se samo zacelit, aniž by k tomu potřebovalo zahřátí na vysokou teplotu.

Většinou materiály potřebují k zacelení zahřátí na vysokou teplotu pohybující se okolo 120 °C, nicméně materiál, který objevil student Yu Yanagisawa pouhou náhodou, se zvládne opravit při pokojové teplotě. Proces je navíc velice rychlý, v řádech několika desítek sekund. Podobný materiál už byl vyvinut kalifornskými výzkumníky. Jejich sklo se sice také samo opravilo, ale potřebovalo k tomu jeden celý den.

Yu Yanagisawa, jak jsme už naznačili, přišel na vlastnosti skla pouhou náhodou. Během studia lepidel si totiž všiml, že jistý polymer má vzácné vlastnosti. Zkoušel jeho nařezané kousky stlačit k sobě, podržet po dobu půl minuty při pokojové teplotě, a nestačil se divit, protože se částečky opět spojily dohromady.

Japonští vědci provedli další experimenty, které pouze potvrdily to, že se dokáže sklo samo opravit i bez předchozího zahřátí. „Doufám, že opravitelné sklo se stane novým materiálem šetrným k životnímu prostředí, který nemusí být vyhozen po jeho rozbití,“ řekl Yanagisawa.

rozbity iphone fb

Zdroj: The Guardian

Dnes nejčtenější

.