Zavřít reklamu

Ačkoliv jsme slyšeli z úst mnoha analytiků, že se Applu daří prodávat jeho prémiový iPhone X skutečně znamenitě a poptávka po něm začíná pomalu utichat až v prvních týdnech letošního roku, podle Ming-Chi Kua z KGI Securities to není tak úplně pravda. “Desítky” se totiž podle něj tak skvěle rozhodně neprodávají a Apple si je tímto problémem moc dobře vědom.

Spolehlivý analytik Kuo ve své nejnovější zprávě hovoří o tom, že jsou prodeje iPhonů X zhruba o čtvrtinu nižší, než většina světových analytiků předpovídá. Žádné markantní zvýšení se však podle něj v následujících měsících očekávat nedá, takže se sny Applu o udržení skvělých prodejů minimálně v první polovině letošního roku lehce rozplynou. Velký vliv na to má hlavně poměrně malá poptávka v Číně. Respektive, tamní poptávka je sice vysoká, nedosahuje prý však na mety, se kterými jablečná společnost počítala a to je na takto důležitém trhu velký problém. Kuo se domnívá, že je tento problém zapříčiněný hlavně zájmem tamních obyvatel o větší displeje. Jelikož je však 5,8” iPhone X pořád poměrně kompaktní telefon a i přes velký displej se nemůže například s konkurenty od Xiaomi či Samsungu velikostně rovnat, doplácí na to právě v prodejnosti. Situace by pak měla být nejkritičtější v létě, kdy by se měly prodeje iPhonů X dostat na minimum.

Takto budou vypadat oba OLED modely:

Oblíbené budou všechny letošní modely

Tento problém by však měl podle Kua Apple alespoň částečně eliminovat trojicí letošních modelů. Mezi těmi se totiž objeví jak 5,8” OLED verze, tak i větší 6,1” LCD verze a dokonce i obří 6,5” OLED verze. Právě dva větší modely by pak měly minimálně část čínského trhu nadchnout svou velikostí a zájem o jablečné telefony opět oživit. Velké oblibě se totiž bude podle Kua těšit jak levnější verze s LCD displejem, tak i větší a o něco dražší OLED verze. Trojice nových iPhonů pak samozřejmě nabídne prakticky shodné funkce, mezi kterými nebude chybět ani Face ID.

Kuo je přesvědčen, že se trojicí bezrámečkových iPhonů, které se budou nápadně podobat loňskému iPhonu X, Apple opět dostane na skvělá čísla o jeho meziroční prodeje vzrostou o pět až deset procent.

Ačkoliv patří Ming-Chi Kuo mezi špičku ve svém oboru a jeho prognózy jsou opravdu přesné, měli bychom je zatím brát s patřičnou rezervou. Je sice poměrně pravděpodobné, že se Apple skutečně tohoto plánu přidrží a letos pro nás tři iPhony nachystá, se stoprocentní jistotou to však budeme moci potvrdit až těsně před oficiálním představením, ne-li až v jeho den den. Příchodu bezrámečkových iPhonů se však v žádném případě nebráníme, pro Apple a potažmo pro celý svět znamenají totiž budoucnost.

iPhone X Plus concept FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.