Zavřít reklamu

Když se v prosinci minulého roku Apple veřejně přiznal, že do svého systému pro iPhony přidal software, který při riziku náhlých vypnutí telefonu či podobných nepříjemností razantně sníží výkon iPhonu a tím může do určité míry ovlivnit plynulost při jeho používání, sesunula se na něj vlna kritiky. Tu se jablečná společnost snaží rozehnat zlevněným programem na výměnu baterie, jehož cenu snížila o 50 dolarů, a updatem svého iOS, do kterého se chystá přidat novinky, které budou tento problém též řešit. Doposud jsme však netušili, o jakých novinkách Apple vlastně přemýšlí. Světlo do celé zápletky tak vnesl až ředitel Tim Cook v rozhovoru pro ABC News.

Protože je téma zpomalování baterií i nyní nesmírně ožehavým tématem, rozhovor se jej samozřejmě ze značné části dotkl. Tim Cook se však ujasnění některých detailů nebránil a poměrně ochotně celou zápletku rozklíčoval. Nyní díky němu už víme například to, že se tato funkce přidá do beta verzí systému iOS až v příštím měsíci, z čehož plyne, že se novinky ve verzi systému 11.2.5, kterou Apple nyní testuje, nedočkáme. Její testování je totiž již téměř u konce a vydání ostré verze pro všechny uživatele je na spadnutí.

Takovýto propad Apple svým softwarem u starších iPhonů zapříčinil:

O baterii budeme vědět daleko víc

A na co že se vlastně můžeme v aktualizaci, která vyjde s největší pravděpodobností v průběhu března, těšit? Podle Cooka bychom díky ní měli dostat možnost správu napájení, která je za “přiškrcení” výkonu zodpovědná, vypnout. Též bychom pak měli v Nastavení v sekci Baterie nalézt daleko více informací než doposud, díky čemuž si uděláme lepší obrázek o tom, jak na tom baterie v našem telefonu ve skutečnosti je. Dá se tedy očekávat buď uvedení počtu nabíjecích cyklů či procentuální vyjádření kapacity baterie.

Ačkoliv bude nová možnost vypnutí správy napájení pro výkon iPhonu poměrně zajímavou vzpruhou, Apple jí samozřejmě doporučovat nebude. Uživatel, který ji využije, se totiž vystaví daleko většímu riziku nečekaných vypnutí, která budou prakticky nepředvídatelná. Pokud jsou však uživatelé toto riziko ochotni kvůli zvýšení výkonu svého iPhonu přijmout, nic jim bránit nebude.

Z Timova potvrzení novinek je poměrně jasné,  že se Apple snaží svůj prohřešek “vyžehlit” co nejlépe a novinku pro svůj systém tak dělá co možná nejkomplexnější a pro uživatele nejpřínosnější. Bude to však k zapomenutí aféry, o které mluví celý svět, stačit? Uvidíme.

Apple slow iPhone FB

Dnes nejčtenější

.