Zavřít reklamu

Nevím jak pro vás, ale pro mě osobně nikdy nebyl Black Friday o nákupech za desítky tisíc, ale spíše o ušetřených desítkách až stovkách korun za nákupy aplikací pro iOS nebo Mac, které sice tak nějak celý rok chcete, ale vždy si říkáte, že za tu cenu je až tak nutně nepotřebujete. Vývojáři aplikací Black Friday využívají každoročně a na LsA jsme o této akci psali zejména díky nim v době, kdy prodejci v ČR/SR vůbec netušili, že něco takového existuje. Proto se i letos podíváme na pět nejzásadnějších aplikací pro Mac, které by neměly chybět ve vašem Macu. Všechny jsou samozřejmě v zajímavých slevách v rámci Black Friday.

Pixelmator

Pokud nejste profesionální grafik nebo designer, ale přesto si čas od času rádi něco namalujete nebo upravíte, pak vám Pixelmator není potřeba zcela jistě představovat. Nejoblíbenější a s výjimkou Adobe nejlepší aplikace pro vytváření a editaci fotografií a obrázků Pixelmator zná na Macu skutečně každý. Pokud jste však až do dnes váhali s koupí protože vám přišla cena 990Kč příliš vysoká, tak nyní již není nad čím přemýšlet. Pixelmator je totiž dnes v Mac App Store s 50% slevou a plná verze vás tak bude stát pouze 449Kč, Populární grafický nástroj Pixelmator je k dispozici již dlouhé roky také pro iPhone a iPad a to za cenu která se příliš často nemění. Pixelmator pro iOS koupíte běžně v iTunes App Store za cenu 4,99 € (cca 135 Kč) nyní je však v rámci Black Friday k dispozici jen za 1,99 €, tedy v rámci českého iTunes App Store za 59Kč. Pixelmator nabízí pokročilé nástroje na úpravu fotografií a jedná se o jednu z nejlepších aplikací pro iOS ve své kategorii.

CleanMyMac

Asi ještě z Windows, kdy jsme vždy chtěl od svého počítače jen ten nejvyšší výkon mi zůstal návyk používat různé „túnící“ aplikace, které vám pomohou vyčistit počítač od všemožného balastu. Na Macu si většina lidí říká, že to nepotřebuje, ovšem zdá se mi že opak je pravdou a zejména s instalacemi všeho možného i nemožného z Mac App Store se množí také věci, které z Macu jen tak neodstraníte pouhou odinstalací dané aplikace. Čas od času pak potřebujete například promazat knihovnu v iTunes, pročistit DNS nebo například cokies ve svém prohlížeči. To vše a ještě mnohem víc zvládá CleanMyMac, který je nyní v rámci Black Friday v zajímavé akci. Standardně stojí licence na CleanMyMac 39,96€, nyní je v akci za cenu 27,96€. V případě verze pro dva počítače pak vyjde nyní CleanMyMac na 41,96€ a k dispozici jsou i balíčky s dalšími aplikacemi vývojářů. Více informací o této aplikaci, kterou používám dlouhé roky naleznete v naší recenzi přímo v článku CleanMyMac 3: pochopíte, že předchozí verze byla jen demo!

CleanMyMac

iStat Menus

Pokud něco chcete mít ve svém menuBar, pak je to jednoznačně iStat menu, což je jeden z nejstarších a nejpoužívanějších pluginů pro menuBar v rámci MacOS. Aplikace, kterou si pamatuji od chvíle kdy jsme přesedlal před deseti lety z Windows na Mac je přesně tou, kterou si celý rok říkáte zda mít nebo nemít a vždy skončíte u toho, že se vám líbí, ale za plnou cenu zkrátka nestojí. Pokud jste na tom podobně jako já, pak je nyní ta nejlepší chvíle na koupi. iStat menu je totiž nyní o 44% levnější, respektive o 40% v případě multi-user verze. To znamená, že vás plná verze pro jednotlivce vyjde na 11,99$ a pokud se dohodnete s kamarády, tak za multi-user licenci dáte 17,99$. K dispozici jsou slevy také pro ty, jenž chtějí přejít ze starší verze na nejnovější. iStat Menus je integrováno do menu baru macOS a poskytuje uživatelům pohodlný přístup k informacím o systému, jako jsou informace o GPU a CPU, statistiky paměti a rychlosti ventilátoru, teplota, využití disku a výdrž baterie.

feature-2

Fantastical 2

Tento inteligentní kalendář a připomínková aplikace začínala jako utilita v menu na iOS s opravdu dobrou detekcí mluveného slova pro vytváření schůzek a záznamů. Následně se před rokem dostal Fantastical 2 na Mac, kde se proměnil v plnohodnotný kalendář, který snadno konkuruje vestavěnému Kalendáři od Applu. Nejnovější aktualizace s označením 2.2 přináší hrst užitečných funkcí, včetně nativní podpory funkce Exchange. Pokud chcete začít Fantastical používat, nebudete mít nově vůbec žádný problém. Synchronizuje se s vašim kalendářem a navíc má i funkci iCloud připomínek, takže není nutné vytvářet další samostatný účet. Aplikaci si rychle oblíbíte i díky tomu, že má samostatnou aplikaci pro iOS zařízení s podporou Apple Watch. Pokud chcete vyzkoušet Fantastical 2 na Mac, je nyní nejlepší chvíle, protože aplikace aplikace je levnější o 10$ a vyjde vás tak na 1190Kč. To je stále hodně peněz, ovšem rozhodně méně než standardních 1390Kč.

Magnet

Aplikace jako taková je celkem jednoduchá. Ihned po spuštění vyskočí okno s návodem, jak postupovat, aby získala přístup k vykonávání toho, k čemu je určena. Dále se objeví obrázky, které ukazují, kam můžete okna připínat, a že lze v aplikaci nastavit zkratky pro jednotlivé úkony. Dole je pak vhodné zaškrtnout, aby se aplikace spouštěla při spuštění systému.

Samotné okno lze připínat k pravé a levé straně, tudíž se rozloží vždy na příslušnou půlku obrazovky, dále lze okno připnout do všech rohů, přičemž se rozloží na čtvrtinu obrazovky, poslední možnost je připnout okno k horní straně obrazovky, kdy se okno maximalizuje přesně na celou obrazovku. Pokud máte dock stále zobrazený, tak i to aplikace zohledňuje, tudíž nikdy neskryje okno za dock. Všech těchto úkonů lze docílit také pomocí klávesových zkratek, které lze nastavit v samotném nastavení aplikace, kam se dostanete kliknutím na ikonu aplikace magnetu v horním menubaru. Zde lze také nastavit ignorování pro jednotlivé aplikace, což samozřejmě znamená, že Magnet nebude ve zvolené aplikaci vůbec fungovat.

black-friday-fb

Dnes nejčtenější

.