Zavřít reklamu

Ačkoliv je novinka Face ID mnohými uživateli iPhonu X vychvalována do nebes, pochybnosti o její bezpečnosti přetrvávají i nadále. Včera jsme vás například informovali o tom, že je telefon možné odemknout i propracovanou 3D maskou obličeje jeho vlastníka. Dnes se na internetu objevilo dokonce video, kde je telefon matky odemčen dokonce jejím desetiletým synem.

Face ID je podle Applu sice daleko bezpečnější než starší Touch ID a pravděpodobnost vniknutí cizí osoby do telefonu se díky němu snížila z 1 : 50 000 na 1 : 1 000 000, zatím však svou bezpečnost příliš nepotvrzuje. Ostatně, podívejte se sami.

Jak můžete vidět na videu, matka se synem jsou si podobni víceméně průměrně. Jisté rysy matky syn bezesporu má, některé věci však na jeho tváři rozhodně nesedí. Přesto však Face ID bez sebemenších problému oblafl a do telefonu se dostal. Jak si to však vysvětlit?

Může za to světlo?

Na internetu se začaly množit spekulace o tom, že si Face ID zanechá na krátkou dobu po neúspěšném pokusu o odemčení údaje o tváři v paměti a pokud je telefon ihned po pokusu otevřen kódem, data z uložené tváře promítne do již existujícího skenu a tím zvýší pravděpodobnost na budoucí otevření cizí osobou. Těžko však v tuto chvíli říci, zda skutečně tento proces probíhá. I samotná matka dítěte totiž tvrdí, že kód krátce po synových pokusech o otevření telefonu nezadávala.

Další možnost, proč Face ID selhává, je vliv osvětlení. Synovi se totiž podařilo do telefonu dostat vždy ve chvíli, kdy svítily v místnosti umělá světla. Pokud však světla nesvítila, měl prý chlapec smůlu a do telefonu se nedostal. Potvrdilo by se tak to, že je Face ID při specifických světelných podmínkách hůře fungující.

Uvidíme, zda se Apple s Face ID pohraje ještě v některé z budoucích aktualizací a jeho přesnost se pokusí díky datům, která nyní díky uživatelům iPhonů X ve světě získá, vylepšit. Je sice moc pěkné, že vám telefon odemkne přes Face ID jen jedna náhodná osoba z milionu, kdežto u Touch ID se to podaří jedné náhodné osobě z padesáti tisíc, moc náhodných osob však nejspíš váš telefon do ruky nedostane. Pokud se však šance na odemčení raketově zvýší mezi rodinnými příslušníky, pro mnohé uživatele to moc příjemné nebude. Samozřejmě, Face ID můžete vypnout a začít používat pouze kódový zámek. Otázka však zní, zda chcete telefon za třicet tisíc korun kódovým zámkem skutečně odemykat a funkci, která je na něm pravděpodobně nejinovativnější, tím zaříznete.

iPhone X Face ID syn fb

Zdroj: wired

Dnes nejčtenější

.