Zavřít reklamu

„Dnes mi na 20 minut vypadl internet, tak jsem šel do obýváku pokecat s rodinou, jsou to celkem milí lidé …“ Tak možná právě tato věta vás včera ráno napadla při zjištění, že množství webových stránek včetně těch našich nefunguje. Problém však tentokrát nebyl na straně poskytovatele vašeho připojení k internetu a ani na naší straně. Za vše může poměrně nešťastný den společnosti OVH, což je jedna z největších a nejrespektovanějších společností v oblasti datacenter a server hostingu na světě. Když šéfové OVH ráno vstali, nejprve zjistili, že ve Štrasburku, kde má společnost tři datacentra vypadla elektřina a než se podařilo obnovit její dodávku z generátorů, nefungovaly servery. Pár minut poté nastal další problém pro OVH a to ve Francii, kde díky softwarové chybě vypadla konektivita a celé datacentrum se ocitlo bez připojení k internetu.

Služeb OVH využívá celá řada hostingových společností včetně těch z ČR/SR. Většina společností pak využívá OVH jako duplicitní hostingovou službu a okamžitě tak směřovala DNS záznamy na své vlastní servery, které jsou mimo infrastruktury OVH. Problém je v tom, že DNS záznamy jsou cachované a navíc záleží na několika dalších faktorech, jak rychle se vám obnoví. DNS záznamy slouží na přeložení doménového názvu na IP adresu. To znamená, že když napíšete do svého letemsvetemapplem.eu, dokáže prohlížeč přeložit tento slovní název na IP adresu a přesměrovat  vás na daný server. I když vše bylo v pořádku, mohlo se stát že vám ještě stále připojení k některým serverům nefungovalo. Za vše mohlo čekání na vymazání cache DNS záznamů.

Co dělat v podobném případě ze strany uživatele? Můžete vynutit obnovení DNS záznamů a to buď jednoduše tím, že restartujete Router a vymažete DNS záznamy ve svém počítači, což můžete udělat jednoduše například pomocí nástroje CleanMyMac nebo přímo v nastaveních MacOS. Většinou se však načtou záznamy znovu i při pouhém restartování počítače. Je tedy důležité restartovat router a následně také počítač.

4870003098_26ba44a08a_b

Dnes nejčtenější

.