Zavřít reklamu

Přestože si předobjednáte nový iPhone X na oficiálním webu Applu, existuje velká pravděpodobnost, že se na vás v první vlně distribuce telefon nedostane. Alespoň to naznačuje nejnovější zpráva předního světového analytika společnosti KGI Ming-Chi Kua.

Kuo upozorňuje na problémovou výrobu, se kterou jde ruku v ruce i počet připravených kusů, prakticky nepřetržitě od představení iPhonu. Doposud však nebyly jeho scénáře tak kritické jako nyní. Apple totiž stihne podle jeho prognózy nachystat na zahájení prodejů pouhé dva až tři miliony kusů. Na obrovské procento zájemců se tak stoprocentně nedostane.

Příznivá však nejsou ani další čísla. Doposud totiž Kuo kalkuloval s počtem 30 až 35 milionů kusů vyrobených do konce posledního kvartálu tohoto roku. I toto číslo se však v souvislosti s informacemi, které Kuo zjistil, poměrně značně snížilo. Nyní by měl Apple stihnout vyrobit a poslat koncovým zákazníkům pouhých 25 až 30 milionů kusů. To je jen pro představu dvakrát méně, než jsem předpokládali ze začátku (a i dříve předpokládaných 50 milionů do konce roku se nám zdálo málo).

Za vším hledej dodavatele

Na vině je podle Kua neschopnost dodavatelského řetězce dodat potřebné množství kvalitních komponentů k sestavení iPhonu. Dodavatelé prý plní své závazky zhruba z poloviny a navíc se zpožděním, což Applu ukrajuje poslední drahocenný čas k přichystání dostatečného množství iPhonů. Není se však čemu divit. Některé komponenty jsou pro výrobce úplnou novinkou, takže nemají s jejich výrobou žádné zkušenosti. Příkladem může být vertikální fotoaparát, který používá samostatné desky plošných spojů, což je u fotoaparátů tohoto typu světová rarita. To samé by se dalo říci i o TrueDepth kameře, která je potřebná pro fungování Face ID. I její výroba, respektive výroba komponentů v ní, byla pro dodavatelský řetězec oříškem a trvalo dlouho, než se mu podařilo vytvořit produkt dostatečné kvality.

iPhone X tak bude v prvních týdnech a měsících opravdu světovým unikátem a to, zda se na vás dostane, bude pravděpodobně jen shoda šťastných náhod. Je totiž vcelku jasné, že zájem připravené kusy značně překročí. Vše se však už dozvíme velice brzy.

iPhone X billboards FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.