Zavřít reklamu

Určitě to znáte všichni. Chcete jít na koncert či zápas vašeho oblíbeného týmu, ale ze srdce nenávidíte tahání papírových lístků. Jasně, na některé události se už dostanete i pomocí QR kódu, který ke vstupenkám mnohdy v elektronické podobě dostanete, pořád to však není to pravé ořechové. S tím by však mohl být v následujících letech konec.

Na červnové WWDC jsme se dozvěděli, že Apple konečně umožní v systému iOS 11 vývojářům třetích stran přístup k NFC čipům, které půjdou nově využít k daleko více věcem, než tomu bylo doposud. Této možnosti se takřka ihned chytila americká Major League Baseball, čili nejprestižnější baseballová liga světa, a začala využití NFC čipů testovat v praxi. A jak takové testování funguje? Zcela jednoduše. Divák, který se chce jít na zápas podívat, si zakoupí lístek, který si v iPhonu uchová ve své Apple Wallet a když na stadion příjde, jednoduše přiloží telefon k NFC čtečce a turniketem bez zdržování projde.

V USA se celý tento systém uchytil natolik, že si ho začně od sezony 2018 využívat skvělých 23 týmů působící v MLB. Pro Apple a potažmo NFC technologii je to rozhodně důvod ke spokojenosti. Lepší reklamu, než lístky v telefonech desetitisíců fanoušků dobrého baseballu si totiž přád rozhodně nemohl.

QR kódy už jsou out

Možná se ptáte, proč se tato technologie vůbec potřebná, když podobnou funkci zastanou i již zmíněné QR kody. Ty jsou však podle všeho daleko méně bezpečné a hlavně méně spolehlivé. U NFC by se totiž žádné záseky stávat neměly, QR kód vás naopak kvůli špatnému naskenování čtečkou zbrzdí.

Uvidíme, jak se novinka v zámoří uchytí a jak s ní budou uživatelé spokojeni. Pokud však nenastanou nějaké výrazné problémy, můžeme se v následujících letech na velkých akcích s papírovými vstupenkami rozloučit. Pohodlnost elektronických vstupenek totiž pravděpodobně raketově vyletí. Na to ostatně sází i tým Miami Heat, který oznámil, že se v dohledné době s prodejem papírových lístků rozloučí a na jeho zápasy se dostanete jen pomocí elektronické vstupenky. A co vy, nebudou vám papírové “klasiky” chybět?

boston-red-socks-cook-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.