Zavřít reklamu

Hurikán Maria zanechal 97 % jihoamerického Portorika zcela bez energie, což pro tamní obyvatele představuje značnou komplikaci při snaze o vypořádání se s následky. Americká automobilka Tesla ale na následky přírodní katastrofy zareagovala poskytnutím stovek akumulátorů pro domácí použití. Do Portorika, které se stále ještě potýká s výpadky elektrické energie, putují její baterie Powerwall, schopné pracovat i se solární energií.

Tesla Powerwall je nástěnný akumulátor, schopný ukládat energii z alternativních zdrojů. Nejnovější model Powerwall 2 disponuje kapacitou 14 kWh.

O solidárním činu Tesly informovala agentura Bloomberg. Výrobce elektrických automobilů se rozhodl tímto způsobem pomoci Portoriku poté, co ho zasáhl hurikán Irma a následně i hurikán Maria. Bez elektrické energie zůstalo 3,5 milionu Portoričanů. Podle některých předpovědí se proud na celém ostrově nepodaří obnovit dříve, než za šest měsíců.

V současné chvíli baterie Powerwall pomáhají především v důležitých budovách, jako jsou třeba nemocnice. Jejich úkolem bude zejména pomoc při překlenutí období, po které bude Portoriko – nebo jeho části – bez dodávek elektrické energie. S instalací akumulátorů pomohou v Portoriku podle vyjádření mluvčího společnosti samotní zaměstnanci Tesly. Baterie budou napojeny na solární panely.

Tesla již několik baterií na ostrov vyslala a další jsou na cestě. Současně probíhá výběr lokací, kde by byly akumulátory nejpotřebnější.

Puerto Rico fb

Zdroj: Independent

Dnes nejčtenější

.