Zavřít reklamu

Pouhé hodiny nás dělí od chvíle, kdy se na serverech Applu objeví pro veřejnost nejnovější verze operačního systému pro iPhony, iPody touch a iPady, kterou je samozřejmě iOS 11. Je tedy nejvyšší čas na to, abyste se na příchod nového systému připravili. A i když někdo jistě namítne, že vzhledem k aktualizaci pomocí OTA není připrava nutná, já osobně beru instalaci nového iOS vždy jako příležitost k pročištění iPhonu.

První zásadní věcí, kterou byste měli řešit, je kompatibilita, která se od loňského roku změnila. Nový iOS 11 již nepodporuje iPhone 5, iPhone 5c a iPad (čtvrtá generace). Novinku si tedy užijete jen v případě, že vlastníte iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s nebo iPad Pro 12,9″, iPad Pro 9,7″, iPad Air 2, iPad AiriPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad (2017), případně iPod touch 6. generace.

Jste vývojář a máte GM?

Apple před týdnem poslal do světa takzvanou Golden Master verzi iOS 11, označovanou jako iOS 11 GM. Jedná se o finální sestavení, které je totožné s tím, jenž bude uvolněno dnes běžným uživatelům. Pokud jste však testovali iOS, ať už v rámci veřejného testování nebo jako vývojář a stáhli jste si GM verzi vydanou minulé úterý, pak vám iPhone, iPad nebo iPod žádnou aktualizaci nenabídne, jelikož finální verzi iOS 11 již máte.

Aktualizujte iTunes

Pro správnou synchoronizaci vašeho zařízení je důležité, abyste měli nainstalovanou poslední verzi operačního systému macOS a především pak poslední verzi iTunes. Stačí když otevřete Mac App Store a přejdete do záložky Aktualizace. Okamžitě uvidíte, zda nepotřebujete něco stáhnout a nainstalovat.

V případě, že využíváte počítač s Windows, pak provede aktualizaci přímo v programu iTunes. Aktuální verzi si můžete ověřit i přímo zde na stránkách Applu, odkud si mimo jiné můžete i iTunes stáhnout v případě, že je ještě nemáte.

Zálohujte, zálohujte a zálohujte!

Apple iOS 11 testoval tři měsíce na víc uživatelích než kdy předtím, ale i tak je možné, že se při aktualizaci stane nějaká chyba a tak je důležité, abyste si veškeré vaše data zálohovali. Nejsnadnější a nejideálnější způsob je zálohovat vše do iCloudu, případně do vašeho počítače přes iTunes. Pokud vás trápí nedostatek místa na iCloudu, využíjte zálohu právě skrze iTunes, případně obětujte pár korun a na měsíc si zkrátka dokupte prostor na iCloudu navíc (50 GB za 25 Kč měsíčně). Bez zálohování však raději na novou verzi iOS nepřecházejte.

Vyčistěte svůj telefon

Ačkoli Apple již nějaký ten pátek nabízí aktualizace OTA a na nové iOS již nepotřebujete tolik místa jako předtím, využijte přechod na novou verzi k tomu, abyste z telefonu vymazali všechen balast, který nepotřebujete. To samozřejmě můžete udělat jednak tak, že odstraníte nepoužívané aplikace, vyčistíte iPhone od videí a fotografií, které již nechcete a smažete nějakou tu hudbu nebo filmy o které nestojíte. Vyplatí se promazat i staré zprávy, obzvláště pak ty hlasové. Stačí zavítat do Nastavení –> Zprávy –> Ponechat zprávy a ze nastavit 30 dnů. Následně se vraťte zpět a u položky Zvukové zprávy klikněte na Vyprší a zvolte Po 2 minutách. Značnou část úložiště zabírají i přílohy ve zprávách jako fotografie, videa a PDF a další soubory. Ty smažete tak, že přejdete do aplikace Zprávy, otevřete si vybranou konverzaci, kliknete vpravo nahoře na „i“ v kroužku a a dole je začnete promazávat tak, že na na jedné z nich podržíte prst, poté zvolíte Další…, následně vyberete ty pro smazání a vpravo dole kliknete na ikonu koše. Zajímavá je i utilita PhoneClean, která umožní smazat veškeré soubory, které vidíte ve svém iPhonu jako Jiné.

iOS 11 FB

Dnes nejčtenější

.