Zavřít reklamu

Včera jsme vás informovali, že čip A11 Bionic v nových iPhonech 8 a X je skutečně neuvěřitelně výkoný. V benchmarkových testech totiž doslova roznesl na kopytech své kolegy z řad starších iPhonů, iPadů Pro a dokonce i nový 13“ MacBook Pro. Jak dlouho se však tak silný čip vůbec vyvíjí? Přesně na tuto otázku odpověděli v novém rozhovoru přední představitelé Applu Phil Schiller a Johny Srouji.

Rozhovor, který se objevil na webu časopisu Mashable, prozradil o vývoji tohoto čipu opravdu hodně. Hned na začátku se totiž redaktor zeptal, jak dlouho se vlastně takový čip vyvíjí. Odpověď byla vcelku překvapivá. Podle Schillera se začalo na A11 Bionic pracovat už před třemi lety v době, kdy do světa vyplul iPhone 6 s čipem A8. Tehdy údajně ještě o mnoha věcech, které v budoucnu vnuknou svým iPhonům, nevěděli nebo se je pro jejich složitost skoro báli vyslovit.

iPhone X:

Vývoj byl opravdu složitý

Celkově byl proces vývoje čipu velmi flexibilní a odvíjel se prý hlavně podle toho, jaké funkce a technologie pro chystané iPhony do budoucna plánovali. To byl však někdy opravdu tvrdý oříšek.

„V uplynulých letech se objevilo několik kritických věcí, u kterých jsme si nebyli jisti, zda se vůbec podaří. Několikrát jsme potřebovali změnit něco, s čím jsme počítali prakticky od počátku vývoje. Naštěstí se našim vývojářům podařilo doslova zahýbat nebem a zemí a potřebné řešení vytvořit,“ vzpomíná na složitý vývoj Schiller.

Jiná cesta totiž zkrátka nebyla. V určité fázi projektu už se nedalo jen tak otočit a ve vývoji čipu lehce zacouvat. Úsilí, které Apple při striktním postupu vpřed a neustálém vymýšlení nových řešení vynaložil, proto muselo být vskutku neuvěřitelné. Tvrdá práce však sklízí ovoce a jablečné telefony osazené novými čipy budí celosvětově respekt.

Sílu nových čipů si budeme moci na vlastní kůži vyzkoušet až za pár týdnů, pravděpodobně se však máme na co těšit. A kdo ví, třeba už v jablečných laboratořích další takto unikátní čipy vznikají. Třeba se s nimi dokonce Apple vytasí dřív než čekáme a skvělý A11 strčí hravě do kapsy.

a11-bionic-iphone-x

Dnes nejčtenější

.