Zavřít reklamu

Jednou z nejpozoruhodnějších věcí, které Apple svému prémiovému iPhonu X vnuknul, je bezpochyby nový systém zabezpečení Face ID. Novinka je to podle slov Applu vskutku impozantní a hlavně daleko bezpečnější, než její předchůdce Touch ID. Někteří lidé však jeho kouzlu nepodlehli a mají z něj spíše obavy. Jedním z nich je i senátor USA Al Franken.

Jsou obavy na místě? 

Senátor vyslovil značné obavy prakticky ze všeho, co nová technologie přináší. Myslí si třeba, že je mnohem snáz prolomitelné, než bylo Touch ID. Apple sice tvrdí, že je bezpečnost systému mnohonásobně vyšší, zatím to však neměl šanci ničím prokázat. Podle senátora by mohl též Apple sken obličejů v budoucnu zneužít a s jeho údaji obchodovat, čímž by zásadně narušil soukromí jeho uživateů. Na obhajobu Applu a Face ID však musíme podotknout, že se podobné obavy objevovaly i při zavedení Touch ID, u kterého se někteří lidé obávali zneužití otisků.

Krom otázky, zda může Apple údaje o obličejích z iPhonů ukládat na své servery, se však Franken zeptal i na jiné velmi zajímavé otázky. Zajímá ho například i to, zda se v iPhonu uchovají i skeny obličejů cizích osob, které se ho pokusí neúspěšně odemknout. Je totiž jasné, že prvotní proces Face ID se odehraje u každého, kdo iPhone uchopí do rukou.

Franken zašel při otázkách na Face ID dokonce tak daleko, že se Applu zeptal na to, jak vlastně zjistil, že se Face ID splete jednou z milionu případů. Myslí si totiž, že prvotní fáze vývoje závisela hlavně na testování skrze obrázky obličejů. Jelikož je milion obličejů opravdu velké číslo, Apple k němu možná zcela legální cestou nepřišel. Je však možné, že se vývoj Face ID opíral už od počátku o úplně jiné metody.

Uvidíme, jak se Apple s haldou otázek nakonec vypořádá. Franken je společnosti předložil teprve včera s tím, že by se odpovědi rád dočkal do 13. října. Uvidíme, jak se Apple nakonec zachová a zda vůbec na otázky odpoví. Reagovat totiž samozřejmě nemusí. Vzhledem k tomu, že jsou však některé nejasnosti kolem Face ID opravdu velké, nějakou reakci čekat můžeme.

face-id-fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.