Zavřít reklamu

Vypadá to, že se jablečné streamovací službě Apple Music bude i nadále solidně dařit. Apple totiž před nedávnem podepsal první velký kontrakt se společností Warner Music Group, který zajištuje jeho službě ve vztahu o mnoho lepší podmínky hlavně po finanční stránce. Blízko podpisu by pak měla být i další velmi lukrativní smlouva, tentokrát v ní hraje hlavní prim společnost Sony.

Už před nějakým časem začaly na světlo světa vykukovat zvěsti, které naznačovaly snahy Applu o snížení poplatků poskytovatelům hudby pro svou službu. Zprvu to vypadalo, že se jablečná společnost na nižších poplatcích nedomluví, nakonec se však vše obrátilo v její prospěch. Do karet ji totiž hraje hlavně to, že se poměrně rychle od svého spuštění stala zavedenou streamingovou službou, kterou začalo za prvního půl roku využívat deset milionů platících uživatelů. V červnu 2017 pak počet uživatelů vzrostl na vcelku solidních 27 milionů. Právě díky takovýmto číslům si mohl Apple alespoň lehce diktovat pravidla. Je totiž jasné, že pokud by z obchodů sešlo, hudební společnosti by přišly o značnou část svých zisků. To by se pak samozřejmě odrazilo i na výdělcích jednotlivých umělců, kteří jsou za svá díla samozřejmě také odměňováni.

Takto Apple Music vypadá:

Streamování hudby jako skvělý business

Warner údajně kývl na nabídku sníženého podílu hlavně proto, že od Apple Music očekává i nadále stabilní uživatelskou základnu, která neustále stoupá. Tři procenta, o které se vyplácaná částka snížila, by se tak měly do budoucna bez problému sami zaplatit. To by však neměl být až takový problém. Streamovací služby jsou totiž v této době největším zdrojem příjmů těchto společností, naopak prodeje fyzických a digitálních skladeb rychle upadají. Pokud tedy společnosti chtějí své finance udržet v dobrých číslech, je potřeba se společnostmi provozujícími streamingové služby najít společnou notu a obsah distribuovat přes ně.

Podpis smlouvy se Sony už je podle zdrojů agentury Bloomberg také na dosah, problém by neměl být ani u dalších menších společností. Pokud se vše podaří, Apple si zajistí opravdu vynikající hudební pokrytí s dobrými podmínkami. Pro uživatele Apple Music se však pravděpodobně nezmění zhola nic. S cenou se totiž pravděpodobně i přes snížení poplatků společnostem hýbat nebude.

apple music fb

Dnes nejčtenější

.