Zavřít reklamu

O tom, že Apple utne s příchodem iOS 11 podporu 32bitových aplikacích na svých zařízeních jste již určitě slyšeli. Přemýšleli jste však nad tím, kolika aplikací, které jejich vývojáři nepředělají na novější verzi, se tato novinka dotkne a co se s nimi vlastně stane?

187 000. Zhruba tolik aplikací by mělo příchodem iOS 11 zemřít. Nějaký čas sice ještě kvůli aktualizacím, které by je mohly před smazáním uchránit, zůstanou. Nakonec je však Apple stejně odstraní. Z jablečného obchodu tak navždy zmizí zhruba 38 000 her, které tvoří většinu nepodporovaného obsahu. Není se čemu divit. Většina „primitivnějších“ a starších her totiž na 32 bitech právě díky své nenáročnosti běží. Krok Applu je však s ohledem na budoucí rozvoj systému pochopitelný a nejspíše i jediný možný.

Zdá se vám číslo 187 000 obří? Ve skutečnosti tak velké není. V dnešní době, kdy App Store nabízí zhruba kolem 2,4 milionu aplikací, se toto číslo jeví vcelku zanedbatelné. Tvoří totiž asi osm procent celkového počtu. Kdybychom se však vrátili o nějakých osm let zpět, měli bychom s odstraněním aplikací obrovský problém. Tehdejší App Store totiž skýtal „pouhých“ 100 000 aplikací.

Číslo se pravděpodobně ještě lehce sníží

Jak už jsem psal v prvním odstavci, Apple o svém úmyslu informoval dostatečně dopředu. Do jedné z posledních verzí iOS 10.3 dokonce umístil vyskakovací zprávu, která uživatele informovala, zda je jimi používaná aplikace v iOS 11 funkční. Jablečná společnost doufala, že se jí i tímto krokem podaří některé vývojáře donutit k upgradu svých aplikací a světe div se, u některých se to opravdu povedlo. Přesná čísla však bohužel k dispozici nejsou. Snad nás tedy ukončení podpory 32 bitových aplikací na iOS 11 zasáhne co nejméně a všechny vaše aplikace poběží, jak mají.

64-32-bit-ios11-fb

Zdroj: businessinsider

Dnes nejčtenější

.