Zavřít reklamu

Když se před časem znovu otevřelo téma autonomního řídícího systému ve spojení se společností Apple, bylo všem po slovech Tima Cooka jasné, že se bude jednat o něco opravdu velkého. Informace, které se postupem času na veřejnosti objevovaly, ostatně tuto skutečnost také potvrzují. Jablečná společnost by se podle všeho ráda prosadila v daleko širším průmyslovém okruhu, než jsme si původně mysleli a své technologie by ráda promítla do celého moderního světa. A jak se zdá, první krok na trati autonomních systémů se pokusí udělat už brzy.

Plátek New York Times vyzpovídal zaměstnance Applu, kteří prozradili další zajímavé informace o novém projektu. Označení „prozradili“ je však možná příliš silné, spíš totiž potvrdili to, o čem se spekulovalo už delší dobu.

Podle jejich slov se Apple snaží vytvořit bezchybný systém kyvadlové dopravy založený na autonomním řízení, díky kterému by rád přepravoval své zaměstnance mezi svými budovami v Silicon Valley. Zatím by se mělo jednat „pouze“ o klasické osobní auto, později však možná přijde něco o poznání robustnějšího. Bude tedy jistě zajímavé, jak se Apple s touto výzvou v budoucnosti vypořádá.

Prozradili i další zajímavé informace

Dalším tématem, o kterém se lidé z Applu mírně rozpovídali, byl neúspěšný projekt Titan. Podle jejich slov tehdy tým pracující na vývoji prozkoumal opravdu široké spektrum všelijakých technologií včetně tichých motorizovaných dveří, interiéru automobilu bez volantu, displejů pro rozšířenou realitu či zcela nový způsob pohybu po silnicích.

Hlavně poslední bod je vcelku zajímavý. Lidé v Applu totiž chtěli podle všeho upustit od klasického tvaru kola a svůj automobil posadit na čtyři koule. To by mu podle nich zajistilo o poznání lepší manévrování na vozovce. Protože však neexistovala ucelená vize, ke které by celý tým směřoval, byl projekt pro jeho neúspěch odvolán a po letech oživen pouze v rovině autonomního systému, jakéhosi carOS.

Softwaru se však podle všeho daří více než dobře a Apple s ním slaví první úspěchy. Jeho testy ve vozidlech Lexus RX450h totiž podle všeho nedopadají vůbec špatně. Zatím však není jasné, kdy se Apple rozhodne i pro testování konkrétní trasy mezi svými budovami.

Koncept interiéru a systému Apple Car od designéra Matías Papalini:

 

Uvidíme, kdy se nakonec podobné věci od Applu dočkáme. Podle zpráv, které se na nás v poslední době sypou, to však bude s největší pravděpodobností senzace, kterou jsme znali doposud pouze ze sci-fi filmů.

apple-kyvadlova-doprava-fb

Dnes nejčtenější

.