Zavřít reklamu

Před pár dny jsme vás informovali o tom, že se možná v budoucnu dočkáme iPhonů, na které se zrakově postižené osoby budou moci dívat bez brýlí, což by některým z nich značně usnadnilo život. Tento kousek však není v oblasti pomoci postiženým lidem ničím výjimečným. Například dnes se na internetu objevila zpráva, která tvrdí, že se jablečné společnosti podařilo vyvinout technologii, která zajišťuje sluchově postiženým lidem s kochleárním implantátem bluetooth připojení s nízkoenergetickým zvukem k jejich iPhonu. Výrazně by se tak měl jejich život s hendikemep usnadnit.

Velký průlom pro lidi se sluchovým postižením

Už před pár dny oznámila společnost Cochlear nevídaný úspěch. Jako první na světě se jí totiž podařilo vyvinut implantáty pracující přímo s iPhone, ze kterého je zvuk přenášen rovnou do implantátu. Apple se na tomto projektu údajně velmi úzce podílel a je možné, že se v budoucnu k projektu vrátí a pokusí se jej ještě zdokonalit. Pro začátek alespoň svou technologii zdarma licencoval ostatním výrobcům implantátů, kteří je od nynějška mohou pro své výrobky též použít.

„Zkušenosti telefonujících lidí s kochleárním implantátem nebyly vždy moc dobré a často se jim stávalo, že telefonát neslyšeli. Proto jsme se rozhodli spojit spousty odborníků v různých oblastech a začít zkoumat nový způsob, jak těmto lidem usnadnit život,“ okomentovala projekt zástupkyně společnosti Cochlear.

Zvuk ve vysoké kvalitě

Podle zprávy, kterou se nám též podařilo získat, je celá technologie opravdu velmi kvalitní. Nízkoenergetické audio přenášené pomocí Bluetooth proudí rovnou do implantátů, takže nevyčerpává baterii. Zvuk je navíc údajně opravdu fenomenální a skoro nepopsatelný se všemi dosavadními produkty. Ostatně, přesně tohle byl i cíl Applu. Skrze tuto technologii by totiž rád umožnil i takto znevýhodněným lidem poslech audioknih, filmů a hudby v nejvyšší kvalitě.

Společnost Cochlear však šla ještě dál. Výbornou technologii lokalizace společnosti Apple si upravila podle svých potřeb a vytvořila nástroj „Najít implantát“, která najde implantát jen za pomoci jablečného telefonu. Jablečná společnost se tak začíná podepisovat zlatým písmem i ve zdravotním sektoru. Uvidíme, s čím dalším v tomto odvětví přijde.

Apple-kochlearni-implantat-fb

Dnes nejčtenější

.