Zavřít reklamu

Apple včera večer zveřejnil své druhé nejvyšší příjmy za Q3. Cupertinský gigant v rámci oznámení svých finančních výsledků za třetí kvartál odhalil překvapivé tržby ve výši 45,4 miliard dolarů z příjmů z prodeje iPhonu, iPadu, Macu a z poskytování služeb. Co tyto výsledky znamenají?

CEO Applu Tim Cook zněl při oznamování finančních výsledků Applu opravdu potěšeně, ale neohlížel se jen na uplynulé tři měsíce. V závěru oznámení navíc navnadil analytiky na budoucí a nadcházející jablečné produkty. Jaké závěry mimo jiné přinesly nejnovější finanční výsledky společnosti Apple?

Číně se daří

Tržby v pevninské Číně oproti stejnému kvartálu loňského roku sice poklesly, ale Tim Cook uvedl, že je i nadále velmi optimistickým, pokud jde o vyhlídku Applu v této zemi.

„Oproti předchozím kvartálům jsme si polepšili o něco více, než jsem si původně myslel,“ řekl. „iPad zaznamenal na trhu dramatický nárůst, stejně tak narostl podíl Macu na trhu. iPhone setrval víceméně v jedné rodině. Všichni v tom vidíme velmi povzbuzující náznaky.“ Narostl také počet lidí, kteří přešli na iPhone z operačního systému Android. Nové iPhony, které jsou na obzoru, by navíc mohly přilákat ještě více (bývalých) uživatelů Androidu.

Služby Applu jsou na vzestupu

Apple dosáhl svého cíle, v jehož rámci vzrostl jeho byznys se službami ještě rychleji, než se očekávalo. Zisky ze služeb, jako je App Store, Apple Music, iCloud a Apple Pay meziročně vzrostly o 10%. Lidé nestahují jen aplikace, které jsou zdarma, ale stále častěji za ně i rádi platí, uvedl Luca Maestri, finanční ředitel Applu. „Lidé mají v průběhu času tendenci utrácet více,“ řekl.

 

Výcvik programátorů místo stavění továren

Tim Cook proslul za svou kariéru tím, že raději odpovídá na ty otázky, na které chce odpovědět, spíše než na ty, které jsou mu skutečně kladeny. Když mu tedy byl položen dotaz na tři obrovské továrny, které by měla společnost Apple podle prezidenta Donalda Trumpa postavit, odpověděl Cook, že výcvik programátorů je nové stavění továren.

„Vytvořili jsme ve Spojených státech dva miliony pracovních míst a jsme na to nesmírně pyšní,“ řekl Cook. „Tři čtvrtiny těchto dvou milionů jsou pozice vývojářů aplikací.“

Povzbuzování mladých lidí v tom, aby vyvíjeli aplikace, je podle Cooka jedním z klíčových záměrů Applu. Zmínil Swift Playgrounds a další osnovy pro budoucí vývojáře z vysokých škol, komunit nebo vyšších odborných škol. Toto úsilí by podle Cooka mohlo navýšit diverzitu a početnost vývojářské komunity.

Zvěsti ohledně iPhonu

V průběhu minulého oznamování finančních výsledků Applu si Cook také postěžoval na odhady okolo iPhonu 8 s tím, že pomalu snižují prodeje současných modelů. Dohady ohledně iPhonu 8 podle něj stále způsobují „jisté pauzy v současných číslech“, z dlouhodobější perspektivy ale „možná docela boduje,“ dodal. Jinými slovy – s uvedením iPhonu příští generace a s tím souvisejícím supercyklem přijdou i rekordní prodeje.

 

Velkolepý comeback iPadu

Když Tim Cook počátkem tohoto roku sdílel své nadšení z iPadu kvůli vzrušujícím novinkám v produktové linii, nedělal si legraci. V té době ale prodeje iPadu nevypadaly ani trochu nadějně, zejména ve srovnání s předchozími kvartály. Apple nasadil high/low strategii, v jejímž rámci snížil cenu vstupního modelu iPadu, zatímco cenu nejnovějšího iPadu Pro patřičně nadsadil – a tato strategie se mu vyplatila.

V průběhu třetího kvartálu roku 2017 Apple prodal 11,4 miliony iPadů, což je o 15% více, než loňský rok. U produktu, který se v podstatě stal obětí svého vlastního úspěchu, se jedná o obrovský obrat k lepšímu. Zákazníci, kteří se dosud se svými iPady spokojili, protože jim „zkrátka stačili“, začali upgradovat.

Tim Cook celebrating FB

Zdroj: CultOfMac

Dnes nejčtenější

.