Zavřít reklamu

Pokud máte rádi rozhovory s vysoce postavenými lidmi v Applu, udělají vám následující řádky určitě radost. The Wall Street Journal totiž vyzpovídal ředitele designu Jona Iva. Ten se ve svých odpovědích zaměřil převážně na plánované otevření Apple Parku. Z jeho slov se tak můžeme dozvědět plno zajímavých detailů. Pojďme tedy na to.

Jak už jsem se zmínil v úvodním odstavci, celý rozhovor se nese v duchu povídání o Apple Parku. Kdo by však čekal jen slova chvíli, zmýlil by se. Jony se občas kritice nevyhne a rozhodně se jí nebojí. Tou však nešetří ani na účty ostatních. Ostatně, to potvrdil hned po pár minutách rozhovoru. Redaktor totiž zabrousil na ožahavé téma. Podle jeho informací si totiž některé californské společnosti stěžují na Apple kvůli jeho skoupení obrovského množství zeleně pro svůj Apple Park. Podle těchto společností trpí tamní končiny nedostatkem stromů právě kvůli Applu. To ale Ive razantně odmítá. Podle jeho informací si totiž Apple nasmlouval všechny dřeviny ještě dlouho předtím, než začal Apple Park vůbec růst a tím pádem je prakticky vyloučena jakákoliv krize se stromy spojovaná s Applem. S kusy pro něj se totiž počítalo od samotného začátku.

Brány se otevřou v posledních měsících tohoto roku

Interview se pak naštěstí přesunulo na klidnější vlnu a líčení pocitů z Apple Parku mohlo začít. I když Ive nenaznačil, kdy bude oficiálně jablečný monument otevřen, prozradil, že se tam jeho tým nastěhuje mezi posledními na začátku podzimu. Z jeho slov tedy plyne, že se slavnostního otevření dočkáme pravděpodobně až někdy kolem konce roku, jelikož chce mít Apple pravděpodobně všechny zaměstnance při té příležitosti už přestěhované.

Co se týče dopravy do samotného hlavního kampusu, je z ní Jony mile zaskočen. Parkovací místa leží totiž skoro kilometr od hlavního vstupu a na Applu tak bylo tuto vzdálenost nějak elegantně vyřešit. Ten se ji chopil klasicky vcelku velkolepě a krom možností dojít pěšky propůjčí svým zaměstnancům k dopravě k budově kola, elektrické golfové vozíky či možnost svezení se kyvadlovou dopravou z parkoviště přímo k budově.

Bude otevřený prostor nakonec nevýhodou?

Při hodnocení budovy však nadšení trvající ze zajímavé dopravy lehce opadlo. Čtyřpatrová budova je podle něj sice krásným, pro některé však příliš otevřeným místem. Přímo z řad Applu se totiž ozývají hlasy, že se v podobném prostředí pracovní nasazení mírně zhorší. Kvůli hluku z různých rozhovorů, který otevřený prostor nijak výrazně neztlumí, se prý nebude možné tak dobře koncentrovat. Zamezit by tomu však měly různé posuvné dveře, stěny a další prvky, které jsou o oddělování jednotlivých částí a týmů přímo určeny. K vybavení budovy však zatím nikdo nějaké velké výtky nemá. Ostatně, podívejte se sami a posuďte, zda by byly u takovéhoto vybavení výtky vůbec na místě.

Na závěr se dotazovaný zmiňuje o velmi zajímavých odrazech zeleně v okenních tabulích, které šíří zelené světlo do širokého okolí. Společnost to prý vůbec neměla v plánu a tímto faktem byla vcelku zaskočená. Z odpovědi se však nedozvídáme, zda pozitivně, či negativně.

Z Iveho slov působí nový domov Applu jako velmi zajímavý projekt s nepatrnými mouchami. Zda se však objeví i podstatně větší masařky, které poukáží na zásadní chyby, to ukáže až čas.

Dnes nejčtenější

Další články